Hlavní navigace

Microsoft nabídne Office i na mobilech Nokia

12. 8. 2009

Sdílet

Společnosti Microsoft a Nokia ve středu ohlásily, že budou společně pracovat na uvedení kancelářské sady Office na mobilních telefonech se systémem Symbian.

Alianci představil konkrétně prezident divize Office Microsoftu Stephen Elop a výkonný vice prezident Nokie Kai Oistamo. Toto spojení může posílit pozici Microsoftu proti konkurenčnímu Googlu a dalším firmám, které útočí na pozici Office svými alternativními aplikacemi, které jsou často levnější, resp. zdarma a jsou dostupné na webu jako hostovaná řešení. Viz např. článek Microsoft Office mají konkurenci z Číny.

Podle této dohody začnou uvedené dvě společnosti spolupracovat na designu, vývoji a distribuci produkční kancelářské sady pro mobilní telefony s OS Symbian, který Nokia v současnosti vlastní. Dále se toto partnerství má rozšířit i na nabídku dalších komunikačních produktů Microsoftu a aplikací pro spolupráci a správu.

Aplikace budou dostupné nejprve na telefonech Nokia série E, které jsou optimalizované pro uživatel z oblasti byznysu, ale později by mohly proniknout i do dalších řad.

Dosud společnosti Microsoft a Nokia působily jako přímí konkurenti, neboť Microsoft vyvíjí operační systém pro smartphony Windows Mobile (kterému se však podle Matta Rosoffa, analytika společnosti Directions on Microsoft daří jen na určitých kategoriích mobilních přístrojů), zatímco Nokia se drží Symbianu a má velké zastoupení v oblasti přístrojů střední třídy.

Kromě posílení pozice Microsoftu proti Googlu by nové spojenectví mělo posílit obě společnosti proti konkureční společnosti Apple, jenž slaví úspěchy se svou sérií iPhone či také proti firmě Research In Motion (RIM), která vyrábí smartphony značky Blackberry. Právě ty jsou v byznys segmentu velmi popolární.

Kromě mobilních Office Microsoft pracuje i na hostované verzi tohoto kancelářského balíčku, která bude dostupná přes web spolu s finální verzí klasických Office 2010 někdy v první polovině příštího roku. V případě Microsoftu pak jde o druhou velmi významnou dohodu uzavřenou v uplynulých týdnech, neboť na konci července bylo ohlášeno partnerství s Yahoo, které má také vést mimo jiné k oslabení dominantní pozice Googlu na internetu. Více najdete v článku Microsoft a Yahoo se dohodly na užší spolupráci.