Hlavní navigace

Microsoft připravuje vysoce prioritní aktualizace pro Windows a Office

10. 5. 2010

Sdílet

V průběhu tohoto týdne by mělo dojít k uvolnění oprav pro dvě kritické zranitelnosti produktů Windows a Office.

Podle Andrewa Stormse, ředitele technických operací při nCircle Security, se tento krok dal očekávat. Existuje podle něj totiž poměrně spolehlivý vzorec pro to, jakým způsobem Microsoft své aktualizace uvolňuje. Měsíčně se obvykle střídají malé a velké updaty a vzhledem k tomu, že v dubnu společnost přišla s balíčkem 11 aktualizací opravujících celkem 25 zranitelností (z nich 9 kritických), nyní přišla řada na co do velikosti skromnější update. Jelikož půjde o klasickou aktualizaci s označením Tuesday patch, dá se její uvolnění očekávat právě v úterý tohoto týdne.

První z patchů zahrnuje většinu z nejpoužívanějších verzí operačního systému Windows. Jako kritický bude označen pro uživatele systémů Windows 2000, XP, Vista, Server 2003 a Server 2008. Majitelům nejnovějších verzí Windows 7 a Server 2008 R2 pak bude patch distribuován jako důležitý.

„Uživatelům systémů Windows 7 a Windows Server 2008 R2 bude aktualizace nabízena i přesto, že nejsou ve výchozí konfiguraci systémů zranitelní,“ uvedl na svém blogu Jerry Bryant z Microsoft Security Response Center. Podobně Microsoft postupoval i v minulém měsíci, kdy byla oprava chyby v VBScriptu distribuována i majitelům OS Vista, Server 2008, Windows 7 a Server 2008 R2, přestože nepatřili k ohroženým. Podle Stormse jde především o preventivní ochranu zákazníků.

Druhý Tuesday patch bude určen uživatelům sad kancelářských produktů Office XP, Office 2003 a Office 2007 a také nástroje Visual Basic for Applications (resp. Visual Basic for Applications SDK). „Vsadím se, že chyba bude v konvertoru Office 2007,“ říká Storms, odkazujíc na nástroj, díky kterému je možné dokumenty z editorů Office 2007 možné spustit i ve starších vydáních Office.

Pro úterní aktualizaci Microsoft nepočítá s opravou nedávno potvrzených zranitelností v SharePoint 2007 a Internetu Explorer. Podle Bryanta se na těchto opravách stále ještě pracuje a jejich vydání lze tak možná očekávat v příštím měsíci.