Hlavní navigace

Microsoft snižuje cenu krabicových Vista

18. 2. 2008

Sdílet

Windows Vista se zdaleka neprodávají tak, jak by si Microsoft přál, a to zejména, co se krabicových verzí týká. Výrobce se proto rozhodl snížit ceny jednotlivých verzích, maximálně až o 46 procent.

CS24

Vista se nesetkaly s příliš dobrým ohlasem. V zásadě nabízejí to samé co Windows XP, jen to celé víc bliká, září, zároveň je to ovšem náročnější na hardware a chybovější. Nespokojenost zákazníků je taková, že si dokonce "vydupali" prodloužení prodeje starších XP.

Většina nových uživatelů Vista k nim přijde ve formě OEM verze prodávané s novým počítačem, často jde o notebook, který výkonově pro Vista nestačí.

Krabicové, tedy plné a nejdražší, verze se prodávají málo, Microsoft proto dnes oznámil až 46% snížení cen krabicových verzí operačního systému Windows Vista. Týká se to systému ve verzi Windows Vista Home Basic, Home Premium a Ultimate.

Výhodou krabicové verze je zejména možnost přenositelnosti na jiný počítač a technická podpora poskytovanou přímo ze strany společnosti Microsoft (podporu OEM si musíte zajistit sami skrze internetové stránky Microsoftu, respektive by vám ji měl zajistit prodejce počítače).

Microsoft k tomu skrze Tomáše Košky říká: "Microsoft tímto krokem reaguje na četné požadavky uživatelů na snížení ceny operačního systému a zpřístupňuje jej tak široké veřejnosti. Věříme, že noví uživatelé ocení zejména vyšší bezpečnost systému, jeho uživatelskou přívětivost, a s tím spojené daleko širší možnosti při práci s počítačem."

Zda se tento krok setká s příznivým ohlasem zákazníků, to se teprve uvidí, troufám si odhadnout, že většina nákup odloží až podle toho, jak úspěšně dopadne opravný balíček pro Vista (Service Pack 1).

- - Alexandr Radecký