Hlavní navigace

Microsoft učí Výstřižky ve Windows chytře kopírovat tabulková data

Sdílet

 Autor: Internet Info DG – Radan Dolejš
Výstřižky dostaly další vylepšení. Zatím jsou však jen testovány v kanálu pro vývojáře.

Nástroj Výstřižky je stále užitečnější a krom statických screenshotů už nějakou dobu umožňuje pořizovat i video záznam obrazovky. Aktuálně Microsoft začíná testovat další novinku: možnost kopírovat data formátovaná jako tabulka přímo do tabulkového procesoru. 

Jinými slovy, pokud si Výstřižky myslí, že kopírujete data v řádcích a sloupcích jako tabulku, zachová jejich formátování. Je to jednoduchý, ale užitečný doplněk, který po použití pravděpodobně oceníte.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

Formálně budou nové doplňky přidány do Výstřižků verze 11.2409.22.0, a to v souvislosti s čerstvě vydaným buildem Windows 11 Insider Preview Build 26120.2122, v rámci vývojářského Dev Channelu. V tom se objevují opravdu testovací sestavení, takže není zatím zaručeno, že se novinka skutečně objeví ve Windows pro běžné využití.

Přidejte si magazín Computerworld mezi své oblíbené zdroje na Google News.

Chcete-li začít, zachyťte snímek obrazovky s tabulkovými údaji, vyberte ,Textové akce‘ a vyberte ,Kopírovat jako tabulku‘,“ uvádí Microsoft v poznámkách k buildu. „Odtud můžete strukturovaná data tabulky vložit! Upozornění: současná implementace této funkce funguje nejlépe, pokud snímek obrazovky obsahuje pouze jednu tabulku.“

Asi jediná poznámka, kterou bych dodal, je, že tato konkrétní sada formátování je funkcí Výstřižků, nikoli zkratek CTRL+C, CTRL+V pro Kopírovat a Vložit, které pravděpodobně instinktivně používáte při kopírování dat. 

ICTS24

Tato nová funkce je však určena pro případy, kdy vzniknou nejasnosti ohledně toho, v jakém formátu data jsou. Ke kopírování dat z jedné tabulky do druhé stále používám standardní příkazy Kopírovat a Vložit a očekával bych, že toto chování zůstane zachováno.

Nová funkce kopírování koexistuje ve Výstřižcích spolu s funkcí nahrávání obrazovky, která je užitečnější, než by se mohlo zdát.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Seriál: Windows 11