Hlavní navigace

Microsoft varuje: Pozor na sociální sítě

6. 5. 2008

Sdílet

Celá řada firem zaměřených na bezpečnost zveřejňuje statistické údaje o různých hrozbách a škodlivých kódech, málokdo však dokáže shromáždit tolik údajů jako Microsoft, který varuje před přesunem podvodníků na internetu od e-mailů k sociálním sítím.

Celá řada firem zaměřených na bezpečnost zveřejňuje statistické údaje o různých hrozbách a škodlivých kódech, málokdo však dokáže shromáždit tolik údajů jako Microsoft, který varuje před přesunem podvodníků na internetu od e-mailů k sociálním sítím.

Aktuální Microsoft Security Intelligence Report vychází z dat získaných z údajně 450 milionů počítačů, na nichž byl spuštěn Microsoft Malicious Software Removal Tool (zdarma stažitelný a lokalizovaný software). Microsoft uvádí, že zaznamenal rostoucí výskyt trojských koní. Jako kanál šíření se stále méně používají přílohy v e-mailu, které již správci sítí, eventuálně přímo poštovní systémy, dokáží se slušnou účinností zablokovat.

Podvodníci namísto toho zkoušejí phishing a snaží se uživatele nalákat na odkazy vložené do e-mailu. I tento způsob však zvolna ustupuje a stále více phishingových útoků směřuje do sociálních sítí Web 2.0. Zamoření systémů Windows není tak strašné, jak se někdy uvádí – nástroj Microsoftu nalezl malware na zhruba 1 z 123 testovaných počítačů. Kupodivu nejvyšší bylo toto číslo v USA a nejnižší v Japonsku.

(Poznámka: Jedná se o uživatele, kteří si stáhli speciální nástroj, budou to tedy zřejmě ti, kdo se o bezpečnost počítače starají přednostně – a nebo naopak ti, kdo pozorují nějaké potíže. Není tedy úplně jasné, jak tato čísla interpretovat. Ve zprávě se taktéž uvádí meziroční nárůst malwaru, který byl takto odstraněn – to ale zase může znamenat prostě to, že příslušný nástroj Microsoftu používá stále více lidí.)
Nenechte si ujít:
Safari pro Windows má problémy: Flash, SilverLight a únik paměti

Masivní útok zasáhl desítky tisíc serverů

Sociální sítě, volby a počítačoví hráči budou v roce 2008 nejvíce v ohrožení

Zabraňte nežádoucímu úniku dat ze své firmy

Vydírání se souhlasem: jak přinutit uživatele pornostránek zaplatit?

10 hlavních bezpečnostních hrozeb roku 2008

Šifrovací software se dnes stává v organizacích již téměř nutností

Rozšířený byl adware, zejména Win32/Hotbar (což je de facto lišta pro Internet Explorer, takže jeho škodlivost na druhou stranu není vysoká). Na vzestupu jsou také škodlivé programy, které se samy tváří jako bezpečnostní. V čele tohoto žebříčku byl Win32/Winfixer.