Hlavní navigace

Microsoft vrací Googlu úder, našel chyby v prohlížeči Chrome

21. 4. 2011

Sdílet

Microsoft se začal zajímat o nedostatky v softwaru třetích stran. Napoprvé si vzal na paškál Google, kterého upozornil na dvě chyby v jeho prohlížeči.

Google ochutnal vlastní medicínu. V poslední době se tolik zajímal o bezpečnostní díry v softwaru od Microsoftu, že se vývojáři v Redmondu naopak rozhodli podívat na zoubek produktům od Googlu. A hned narazili na dvě zranitelnosti v internetovém prohlížeči Chrome. Jedna se měla týkat standardu HTML5 a kromě Chromu postihla i prohlížeč Opera. Druhou zranitelnost pak prý bylo možné zneužít k vzdálenému spuštění škodlivého kódu přes sandbox Chromu.

Ani v jednom případě však nejsou uživatelé prohlížeče v ohrožení. Obě zranitelnosti jsou totiž staršího data a Google je opravil krátce poté, co byl na ně Microsoftem upozorněn. V tomto směru se Microsoft rozhodl neoplácet stejným metrem. Společnost si totiž v minulosti opakovaně stěžovala, že Google zveřejňuje informace o chybách příliš brzo a nedává vývojářům šanci je opravit, ale Google na to vždy argumentuje tím, že času má Microsoft dostatek. Naproti tomu na opravu současných dvou chyb měl Google času kolik chtěl.

Podle Microsoftu jde pouze o první z mnoha možných zpráv o bezpečnosti softwaru třetích stran. Bude zajímavé sledovat, na koho dalšího si společnost posvítí. Především pak, kolik pozornosti bude věnovat právě Googlu. Ve svém postupu se však Microsoft od Googlu zásadně liší. Vývojáři Googlu se o cizí zranitelnosti zajímají spíše z vlastní iniciativy, zatímco v případě Microsoft jde o jakýsi oficiální program s jasně danými pravidly. I to se ale cení. Čím více se budou firmy snažit najít nedostatky v cizích produktech, tím bezpečněji se uživatel bude cítit.

Autor článku