Hlavní navigace

Microsoft: Windows Mobile bude možné ovládat hlasem

30. 4. 2009

Sdílet

Společnost Microsoft představila novou službu určenou pro zařízení běžící na systému Windows Mobile 6.5, která uživatelům umožní ovládat přístroj pomocí hlasových příkazů.

Technologie pochází z dílny společnosti Tellme, která se specializuje právě na rozpoznávání lidského hlasu a která se v roce 2007 stala součástí gigantu Microsoft. „Službě je věnováno vlastní tlačítko, určené k jejímu spuštění. Aby byla skutečně zaručena jednoduchost ovládání služby, musí být dostupná z jednoho bodu“ říká Marcello Typrin, ředitel produktového managementu v Tellme. Naráží přitom na nedostatky podobné služby určené pro mobilní telefon iPhone, kde si uživatel musí nejprve otevřít stránku s aplikacemi, spustit nástroj Google Mobile a nakonec aktivovat vyhledávání pomocí hlasu.

V případě aplikace Tellme přitom nejde jen o vyhledávání. K vytočení požadovaného kontaktu z adresáře bude uživatelům systému Windows Mobile 6.5 (více o článku se dozvíte v článku Microsoft odhalil OS Windows Mobile 6.5) stačit říct jen jeho jméno a počítá se i s možností nadiktovat pomocí hlasu textovou zprávu.

Přestože bude služba Tellme pro vyhledávání automaticky používat Microsoft Live Search, uživatel bude mít možnost si vybrat jiného poskytovatele. Podle Typrina není cílem Microsoftu nutit uživatele používat vyhledávač, který nesplňuje jeho požadavky.

Majitelé přístrojů s operačním systémem Windows Mobile mohou hlasové vyhledávání Live Search používat již delší dobu, ovšem aplikace Tellme nabídku rozšiřuje o schopnosti hlasového vytáčení kontaktů a psaní textových zpráv. Všechny tyto funkce navíc spojuje do jediné, snadno dostupné služby.

Aplikace Tellme bude k dispozici zdarma jako součást další generace systému Windows Mobile, jejíž uvedení na mobilní přístroje je naplánováno na druhou polovinu tohoto roku. „Záměrem Microsoftu ovšem není omezovat použití aplikace jen na přístroje s operačním systémem Windows Mobile. V budoucnu jí budou moci využívat i ostatní platformy“ říká Typrin. Stejně tak bude aplikace i součástí obchodu Marketplace for Mobile, jakési obdoby konkurenčního App Store od Applu, čímž se okruh potencionálních zákazníků ještě více rozšiřuje. Uživatel si při dodatečné instalaci aplikace jen bude muset určit konkrétní tlačítko, kterým bude službu spouštět. O obchodu Marketplace for Mobile, ale i o dalších záměrem Microsoftu se systémem Windows Mobile jsme vás již informovali v článku Microsoft upraví Windows Mobile za pomocí renomovaných designérů.

Přestože je aplikace Tellme stále ve fázi vývoje, už nyní si Typrin představuje, pro jakou další oblast bude hlasové ovládání telefonu možné využít. „V budoucnu by mohlo stačit, aby uživatel řekl „Rolling Stones“, a spustilo by se přehrávání této kapely.“