Hlavní navigace

Microsoft zítra uvolní Security Essentials

22. 6. 2009

Sdílet

Zítra by měl být uveden dlouho očekávaný bezplatný antivirus od Microsoftu. Security Essentials je novým názvem, dříve byl produkt označován jako Morro. Spolu s tím Microsoft ukončuje prodej bezpečnostního řešení OneCare.

Microsoft sám charakterizuje Security Essentials jako základní zabezpečení zahrnující v sobě antivirus, antispyware a nástroj proti rootkitům. Má mít jednoduché uživatelské rozhraní a v porovnání s balíky specializovaných bezpečnostních firem má být také nenáročný na systémové zdroje (Microsoft v této souvislosti srovnává s nástroji od Symantecu a McAfee). Hlavní funkcí má být ochrana v reálném čase a předcházení infekcí, i když nástroj nabídne samozřejmě i skenování a čištění.

Pozornost budí funkce Dynamic Signature Service, která bude propojovat uživatelův počítač se servery Microsoftu. Pokud nástroj narazí na nějaké podezřelé chování nebo kód, ale nebude si s detekcí jist, obrátí se na server. Přitom bude (po souhlasu uživatele) taktéž posílat vzorek kódu, respektive příslušný hash. Pokud bude kód vyhodnocen jako malware, vytvoří se pro něj také ihned nová signatura. Aktualizace signatur do počítačů všech uživatelů se má za normálních okolností provádět jednou denně pomocí služby Windows Update.

CS24

Microsoft Security Essentials bude určen pro Windows XP (alespoň SP2), Vista a 7. Aplikace půjde stáhnout ale pouze do těch PC, kde je ověřena legálnost Windows. Protože nástroj nebude přímo součástí Windows, Microsoft neočekává, že by specializované bezpečnostní firmy podávaly žaloby antimonopolním institucím.

Viz také článek Morro: Microsoft chystá antivir zdarma

Autor článku