Hlavní navigace

Microsoftu unikly tajné informace o plánovaném Xboxu. Nová generace dorazí nejdřív v roce 2028

Sdílet

Na veřejnost unikly tajné dokumenty Microsoftu, které prozrazují plánovanou změnu designu herní konzole Xbox Series X a ovladače. Staronová konzole dostane oválný design a přijde o optickou mechaniku. Ve hře je také nový gyroskopický ovladač.

V rámci soudního sporu (o odkupu herního studia Blizzard) mezi Microsoftem a americkou certifikační agenturou FTC vyplavaly na povrch tajné informace o chystaném upgradu herní konzole Xbox Series X. Ta má projít změnou designu, který bude více zakulacený oproti stávajícímu kvádrovitému tvaru.

Podle interních dokumentů má mít nový Xbox Series X 2TB vnitřní úložiště a má přijít o optickou mechaniku. Na přední straně pod logem Xbox se bude nacházet přední USB-C port a vylepšení se dočká i bezdrátová konektivita, konkrétně Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2. Dalším důležitým vylepšením je také zmenšení stávající technologie chipsetu na 6nm, čímž má dojít ke zvýšení efektivity celé konzole.

Společně s novou konzolí chce Microsoft vypustit i nový ovladač s dvoubarevným designem a podporou akcelerometru, který má rozšířit současné možnosti používání. Ovladač bude možné připojit přes Bluetooth 5.2 a má mít údajně možnost se napřímo připojit do cloudu. V dokumentu je dále zmínka o vylepšené haptické odezvě ovladače, tišších tlačítkách a páčkách a vyměnitelné nabíjecí baterii. Ovladač se má také sám probudit a spárovat, jakmile jej vezmete do rukou.

Nová generace až v roce 2028, vylepšení už příští rok

Uniklé dokumenty také odhalují plány Microsoftu do budoucna, konkrétně o nové generaci herní konzole Xbox, která má přijít nejdříve v roce 2028. Podle magazínu The Verge se hráči dočkají vylepšeného Xbox Series X už v příštím roce, konkrétně v listopadu 2024 za cenu 499 USD (přibližně 11 400 Kč). O něco dříve se na pulty obchodů dostane výše zmíněný vylepšení ovladač, kterého se dočkáme v květnu příštího roku a za který si zájemci zaplatí 70 USD (přibližně 1600 Kč).

Časový harmonogram Microsoftu ohledně nových Xboxů

Časový harmonogram Microsoftu ohledně nových Xboxů

Autor: Dokument FTC vs. Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.