Hlavní navigace

Microsoftu unikly tajné informace o plánovaném Xboxu. Nová generace dorazí nejdřív v roce 2028

Sdílet

Na veřejnost unikly tajné dokumenty Microsoftu, které prozrazují plánovanou změnu designu herní konzole Xbox Series X a ovladače. Staronová konzole dostane oválný design a přijde o optickou mechaniku. Ve hře je také nový gyroskopický ovladač.

V rámci soudního sporu (o odkupu herního studia Blizzard) mezi Microsoftem a americkou certifikační agenturou FTC vyplavaly na povrch tajné informace o chystaném upgradu herní konzole Xbox Series X. Ta má projít změnou designu, který bude více zakulacený oproti stávajícímu kvádrovitému tvaru.

Podle interních dokumentů má mít nový Xbox Series X 2TB vnitřní úložiště a má přijít o optickou mechaniku. Na přední straně pod logem Xbox se bude nacházet přední USB-C port a vylepšení se dočká i bezdrátová konektivita, konkrétně Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2. Dalším důležitým vylepšením je také zmenšení stávající technologie chipsetu na 6nm, čímž má dojít ke zvýšení efektivity celé konzole.

CS24

Společně s novou konzolí chce Microsoft vypustit i nový ovladač s dvoubarevným designem a podporou akcelerometru, který má rozšířit současné možnosti používání. Ovladač bude možné připojit přes Bluetooth 5.2 a má mít údajně možnost se napřímo připojit do cloudu. V dokumentu je dále zmínka o vylepšené haptické odezvě ovladače, tišších tlačítkách a páčkách a vyměnitelné nabíjecí baterii. Ovladač se má také sám probudit a spárovat, jakmile jej vezmete do rukou.

Nová generace až v roce 2028, vylepšení už příští rok

Uniklé dokumenty také odhalují plány Microsoftu do budoucna, konkrétně o nové generaci herní konzole Xbox, která má přijít nejdříve v roce 2028. Podle magazínu The Verge se hráči dočkají vylepšeného Xbox Series X už v příštím roce, konkrétně v listopadu 2024 za cenu 499 USD (přibližně 11 400 Kč). O něco dříve se na pulty obchodů dostane výše zmíněný vylepšení ovladač, kterého se dočkáme v květnu příštího roku a za který si zájemci zaplatí 70 USD (přibližně 1600 Kč).

Časový harmonogram Microsoftu ohledně nových Xboxů

Časový harmonogram Microsoftu ohledně nových Xboxů

Autor: Dokument FTC vs. Microsoft

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.