Hlavní navigace

Microstar Wind: Detailnější přiblížení miniaturního notebooku

20. 6. 2008

Sdílet

Nabídka miniaturních notebooku, takzvaných netbooků, se neustále rozrůstá a již jsme na našich stránkách zmínili, že i firma Microstar (MSI) chystá uvést svůj model, se kterým se pokusí zaměřit na uživatele, hledající nadstandardní parametry v této kategorii. Jeden z našich amerických kolegů, Dan Nystedt, měl možnost nový netbook Wind od Microstaru ozkoušet a o jeho postřehy se s vámi nyní podělíme.

Nabídka miniaturních notebooku, takzvaných netbooků, se neustále rozrůstá a již jsme na našich stránkách zmínili, že i firma Microstar (MSI) chystá uvést svůj model, se kterým se pokusí zaměřit na uživatele, hledající nadstandardní parametry v této kategorii. Jeden z našich amerických kolegů, Dan Nystedt, měl možnost nový netbook Wind od Microstaru ozkoušet a o jeho postřehy se s vámi nyní podělíme.

Někdo je vůči segmentu mini notebooků skeptický, protože ty levné nedokáží uspokojit řadu potřeb uživatelů a ty dražší pak stojí zhruba stejně jako běžné notebooky nebo i více. Microstar Wind se snaží být kompromisem mezi těmito dvěma skupinami a je určen pro skupinu lidí, kteří si chtějí pořídit malý, lehký přístroj, na kterém bude možné pracovat dlouhou dobu na internetu na jedno nabití.

Netbook Wind od Microstaru by se měl začít již v dohledné době prodávat v USA za cenu od 599 dolarů a během poloviny července by pak měl dorazit i do Evropy. Bude k dispozici v různých barvách, s operačním systémem Windows XP, procesorem Intel Atom taktovaným na 1,6 GHz, čipsetem 945GMS od Intelu, 1 GB operační paměti a pevným diskem s kapacitou 80 GB. Mezi další výbavu bude patřit Wi-Fi 802.11b/g modul pro bezdrátové připojení k internetu, Bluetooth a volitelně i podpora 3G sítí.

Dan Nystedt u testovaného modelu kladně oceňuje hlavně šestičlánkovou baterii, se kterou lze pracovat pět až šest hodin na jedno nabití a také poměrně prostorný 10“ LCD displej, který nabízí větší komfort, než dosud v této kategorii rozšířené displeje o velikosti 7“ nebo 8,9“. Podle něj není dobrý nápad ušetřit pár desítek dolarů na verzi s menší 3 článkovou baterií, která bude také u MSI k dispozici, protože pět hodin výdrže už dělá uživatele Windu během dne prakticky nezávislého na elektřině ze sítě a nemusí s sebou ani nosit napájecí zdroj. Její další výhodou je podle něj ovšem i to, že tato baterie (která v zadní části přesahuje šasí) netbook naklání do mírně šikmé polohy při psaní na stole, že je s ním práce příjemnější, než kdyby ležel na úplně rovné ploše.
Nenechte si ujít:
Acer Aspire one: Pohled do nitra miniaturního notebooku

Asus představil nové modely Eee PC 901 a 1000

Ultralevné notebooky za 4000 Kč dorazí brzy na trh, tvrdí Intel

Eee PC s Windows XP získá na atraktivitě

Další levný mininotebook přichází, tentokrát od ECS

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu

Microstar se také pokusil udělat větší klávesnici větší, než je v této kategorii zvykem, stejně tak jako touchpad, což prý ocení lidé s většími prsty. Dan Nystedt při srovnání s původní verzí Asus Eee PC konstatuje, že rozdíl při psaní je opravdu značný a na netbooku od Asusu se mu mnohdy stávalo, že zmáčkl dvě klávesy najednou nebo se překlepl právě díky jejich malým rozměrům. Nicméně novější modely Eee PC od Asusu jsou již vybaveny také většími klávesnicemi, dodává Nystedt.

Kladně je podle amerického kolegy také potřeba ocenit výkon Windu, neboť procesor Atom na frekvenci 1,6 GHz s prvky architektury Intel Core běží opravdu svižně a i když Dan Nystedt žádné konkrétní testy nedává k dispozici, při práci je podle něj počítač slušně rychlý. Dodává ale, že například na editování videa by jej nikomu nedoporučil, ale pro surfování na internetu a poslouchání hudby stačí bohatě. Dalším benefitem je 80GB pevný disk v základní výbavě (přičem na přání zákazníka lze Wind osadit diskem až o kapacitě 320GB), čímž také překonává konkurenci, která většinou nabízí úložný prostor kolem 10 až 20 GB.

Nezbývá tedy než doufat, že tento přístroj brzy dorazí i do ČR a bude k dispozici za odpovídající cenu (dobrou zprávou je, že některé české e-shopy jej již zařadily do svých ceníků s plánovanou dostupností od prvního týdne v červenci). Konkurenty by mu pak měly na trhu být přístroje Acer Aspire one, HP Mini-Note 2133 a Asus Eee PC 901 a 1000.

Zdroj: PC World. com