Hlavní navigace

Mini-ITX deska pro AMD procesory

2. 10. 2008

Sdílet

Pokud byste si rádi postavili maličký počítač a chcete do něj za každou cenu některý z výkonných procesorů AMD Phenom, mohla by pro vás mít řešení společnost Albatron.

Ta totiž představila opravdu miniaturní desku pro AMD procesory formátu Mini-ITX. Je dokonce tak malá, že se na ni toho kromě patice na procesor moc nevejde. Doplatily na to mimo jiné i operační paměti, na desce jsou dva sloty SO-DIMM DDR2 pro notebookové paměti. Stejně tak je přítomen pouze jediný PCI Express ×16 rozšiřující slot. Plnohodnotnou grafickou však do této desky bude dávat asi málokdo, protože jsem vám dosud neprozradil, že deska je postavena na kritiky dobře hodnoceném čipsetu AMD 780G s integrovaným grafickým čipem ATI Radeon HD 3200 se 128 MB SidePort paměti.

Kromě toho deska dále nabízí gigabitový ethernet, čtveřici SATA konektorů, 7.1 audio, IDE konektor a dokonce i eSATA a HDMI, což nemá leckterá plnohodnotná deska. Stejně tak vás nezklame ani podpora procesorů, protože deska díky čipsetu umí i Phenomy, takže šílenci si mohou dopřát i čtyřjádrové čipy.

Otázkou je pouze cena, kterou Albatron zatím nezveřejnil. Pokud budete o desce hledat další informace, jedná se o model Albatron KI780G.

- - Tomáš Šulc

CS24