Hlavní navigace

Moderní IT infrastruktura se bez „inteligence“ neobejde

30. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © ekzman - Fotolia.com
Jason Needham, ředitel produktového managementu ve společnosti F5 Networks s námi při návštěvě Prahy diskutoval o přínosech technologií pro application delivery (doručování aplikací).

Co je podle vás hlavním omezením současných virtualizačních technologií?
Virtualizace je výborná technologie, která umožňuje budovat pružnou infrastrukturu, ale není tím jediným, co firmy potřebují. Je tedy nezbytné ji chápat jako jednu z mnoha technologií pro dnešní moderní IT, protože virtualizace sama o sobě například nezlepšuje běh aplikací. Právě až s nasazením nástrojů pro application delivery lze docílit průměrně pětinásobného zvýšení výkonu virtualizovaných aplikací, což s sebou přináší nezanedbatelné úspory v celé podnikové infrastruktuře.

Co konkrétně mohou nástroje pro application delivery nabídnout firmám?
Zejména velké organizace se potýkají spolu s nabídkou služeb na webu s obtížemi při škálování IT infrastruktury, optimalizací pro mobilní zařízení či s uživatelskou zkušeností danou často nízkým výkonem webových aplikací. Firmy také spolu s dospíváním modelu cloud computingu stále více zátěže přesouvají do cloudu a nechtějí řešit, přes kterou síť aplikace běží, ale potřebují jejich hladký provoz.

Cloud tedy zvyšuje nároky na automatizaci a orchestraci a na komunikaci mezi více lokacemi, obzvlášť v hybridním prostředí. To přináší potřebu využití „inteligentní vrstvy“ mezi uživateli a systémem, která zaručí rychlejší komunikaci a doručování IP aplikací. Nástroje pro application delivery jsou právě takovou vrstvou.

Jak firma pozná, že by měla zmíněné nástroje nasadit?
Existuje několik hlavních indikátorů, které by měly firmě naznačit, že je potřeba o implementaci technologií pro application delivery uvažovat. Jsou jimi problém s rychlostí a dostupností služeb, tedy když si uživatelé stěžují, že jimi využívané aplikace nefungují, jak by měly. Dále vysoké finanční výdaje na škálování aplikací, které jsou ovšem často vyplýtvány na zbytečném místě, a také když má firma problém s plněním shody s požadavky, např. jde o politiky vypracované organizací PCI.

Nasazení nástrojů pro application delivery může pomoci také v případě potřeby konsolidovat více datových center. Důležité ale je, aby firmy správně identifikovaly problém a našly odpovídající řešení, ne aby utrácely na místech, které situaci nevyřeší, jako je třeba nákup dalších serverů.

Jaké jsou vaše plány do budoucna s vašimi řešeními?
Budoucnost vidím v souvislosti se stále populárnějším cloudem v automatizaci a ve správě a současně také v práci na dalším zvyšování výkonu a škálování. Řešení pro application delivery budou tím účinnější, čím vyšší úroveň inteligence dokážou nabídnout. Vývojáři aplikací nejsou experti na všechno, obvykle řeší funkce, ale již ne třeba chování na síti či třeba bezpečnost. Naším cílem proto je a nadále i bude nabídnout jediný společný systém, který by vyřešil všechny zmíněné potíže i ochranu a aby díky němu aplikace fungovaly lépe a bezpečněji bez nutnosti zasáhnout do kódu.