Hlavní navigace

Motorová myš

1. 11. 2006

Sdílet

Logitech MX Revolution nová myška s novou technologií Není myš jako myš, a neplatí to pouze o milovaných či ob...


Logitech MX Revolution nová myška s novou technologií


Není myš jako myš, a neplatí to pouze o milovaných či obávaných hraboších, které mnozí s nadšením chovají v teráriích jako domácí mazlíčky a jiní na ně s šíleným výrazem ve tváři nastražují pastičky. Logitech představil dvě revoluční elektronické myši, jež vás nepřipraví o zásoby ve spíži a zároveň vám usnadní každodenní práci. Zatímco Logitech VX Revolution je určena pro majitele notebooků, její mohutnější sestřička Logitech MX Revolution je vhodná ke klasickým stolním počítačům. A právě její kožíšek jsme lapili do spárů a podrobili nemilosrdnému testu.
Logitech MX Revolution rozhodně nepatří k nejmenším a nejlehčím kouskům. Není však určena k přenášení a příjemně padne do ruky, a tak si na její velikost rozhodně nelze stěžovat. Má zajímavě rozšířenou spodní plochu, jež vám na jedné straně poslouží jako pohodlná opěrka palce. Zde je rovněž pogumovaná, a tak neklouže a při každodenní náročné práci nevytváří žádný otlak. Navíc nabízí několik zajímavých funkcí, na které si velice rychle zvyknete a nebezpečně zpohodlníte. Je bezdrátová, ignoruje AA baterie a dobíjí se obyčejným vsazením do malého černého stojánku. Akumulátor po nabití vydrží zhruba 14 dní, což je úctyhodný výkon. O aktuálním množství energie informují zelené diody, umístěné na pravé straně myši.
Největší novinkou je rolovací kolečko MicroGear Precision Scroll Wheel se setrvačníkem, které automaticky přepíná mezi režimem volného a krokového posunu po jednotlivých vroubcích (pomocí technologie SmartShift). Pracujete-li s rozsáhlými dokumenty nebo často bloumáte internetovou sítí, přijde vám pogumované kolečko vhod. Točí se až sedm sekund a na jedno roztočení můžete projet tisíce řádků v excelové tabulce. Se zpětným pohybem je to už složitější, ale po několika pokusech patřičný grif jistě získáte. Ke kompletnímu nastavení tlačítek poslouží známý software Logitech SetPoint. Sami si tak myš přizpůsobíte jednotlivým aplikacím, zvolíte automatické nebo manuální přepínání režimů kolečka a nastavíte i další funkci, spojenou s miniaturním tlačítkem umístěným pod hlavním kolečkem myši. Jedná se o vyhledávání jediným kliknutím (One-Touch Search) a přijde vhod, ať si prohlížíte obyčejný textový dokument nebo prohledáváte internetové stránky. Stačí levým tlačítkem zvýraznit slovo nebo slovní spojení a aktivovat vyhledávací funkci, jež otevře okno s výpisem předem určeného on-line vyhledávače. Ani Logitech MX Revolution se ovšem nevyhnula několika chybám. Automatická aktivace a deaktivace funkcí myši při zavírání Excelu v balíčku MS Office XP způsobuje neplatnou operaci. Nepřijdete sice o žádná data, mírnou úpravu v softwaru by si ale všichni uživatelé jistě zasloužili. Doladit by potřeboval i One-Touch Search vybírat totiž můžete pouze z Google Search, Yahoo! LiveWords a Yahoo! Search a volba přednastavené země či jazyka postrádá magické slůvko Czech. Tyto nedostatky zbytečně kazí celkový dojem, který je podpořen bočním krokovým kolečkem u palce a dvěma tlačítky umístěnými nad ním, jež využijete třeba k zoomování nebo přecházení mezi otevřenými okny. Doufejme tedy, že se Logitech postará o vhodný update softwaru a nepříjemné nedostatky odstraní.

Logitech MX Revolution

pohodlné nastavení a ovládání
kolečko s motorkem
superrychlé vyhledávání
nelze přidat vlastní vyhledávače
software je třeba ještě doladit
vyšší cena
Cena včetně DPH: 2 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com