Hlavní navigace

Mozilla se přidá ke sporu EU s Microsoftem

10. 2. 2009

Sdílet

Nedávno jsme vás informovali o tom, že na podnět společnosti Opera Software obvinila Evropská komise Microsoft z porušování zákona kvůli jeho prohlížeči Internet Explorer a jeho integraci s Windows. Nyní se k tomuto sporu přidá i Mozilla.

Konkrétně si Opera stěžovala na to, že Internet Explorer má díky spojení s operačním systémem Windows „nekalou“ výhodu, se kterou se ostatní prohlížeče nemohou rovnat a tím se porušuje možnost svobodného konkurenčního prostředí.

V současnosti má Microsoft čas na to vypracovat odpověď pro Evropskou komisi a poté bude rozhodnuto o výsledku sporu. Jako jedny z možných variant se jeví např. udělení pokuty Microsoftu, což by nebylo poprvé, ale také přinucení softwarového giganta ke změně způsobu distribuce Internet Exploreru, což by díky jeho integraci s operačním systémem Windows nebylo nic jednoduchého.

Podle posledních informací se do případu proti Microsoftu postaví i Mozilla a podle své zástupkyně, Mitchell Barkerové plánuje nabídnout Evropské komisi své expertízy v této oblasti, aby ta mohla co nejlépe rozhodnout. Současně Barkerová ale dodala, že není pochybnosti, že Microsoft svojí současnou strategií svázání Internet Exploreru s Windows poškozuje konkurenci mezi browsery, podkopává možnosti inovací a redukuje možnost výběru uživatelů.

Mozilla má v případu vystupovat jako zainteresovaná třetí strana, která může Evropské komisi předložit své námitky a argumenty a také se účastnit osobních slyšení se zástupci Microsoftu.

I přes uvedenou konkurenční výhodu prohlížeče Internet Explorer jeho oblíbenost padá a koncem loňského roku jej používalo již méně než 70 % uživatelů, v Evropě dokonce méně než 60 % a Firefox od Mozilly je považován za jeho největšího rivala. Ten pak má v některých evropských zemích již delší dobu nadpoloviční podíl, což svědčí o tom, že uživatelé si dokáží svobodně vybrat i přes svazování Internet Exploreru s operačním systémem Windows. Nicméně je otázkou, jak by podíly prohlížečů vypadaly v případě, že by ve Windows žádný prohlížeč obsažen nebyl a uživatelé se sami rozhodovali, kterou z alternativ zvolí…