Hlavní navigace

MWC 2010: Intel a Nokia spojí systémy do nového MeeGo

18. 2. 2010

Sdílet

 Autor:
Společnosti Intel a Nokia ohlásily spojení svých mobilních operačních systémů Moblin a Maemo do jednotné platformy MeeGo.

Reagují tak nepochybně na to, že ani jeden z těchto na linuxu založených systémů zatím neprorazil v konkurenci úspěšnějších platforem jako jako je Android, Symbian či Windows Mobile. Například zatím jediným na trhu dostupným smartphonem s OS Maemo je Nokia N900, oba systémy trpí nedostatkem aplikací od dalších výrobců.

Pod názvem MeeGo vznikne jednotná platforma založená na Linuxu, kterou bude podle obou firem možné provozovat na nejrůznějších hardwarových zařízeních včetně telefonů, kapesních počítačů, netbooků, tabletů, televizorů s internetovou konektivitou a automobilových zábavních systémů.

Nokia by měla vydat telefony s MeeGo již během letošního roku a údajně sna nebude jediným výrobce, který nový OS využije. Novinky však zřejmě přijdou až ve druhé polovině roku. Podle Nokie to však zároveň neznamená, že by tento finský výrobce přestal využívat open source systém Symbian, jehož je velkým propagátorem, MeeGo bude zatím směřovat do vyšších a výkonnějších modelů telefonů.

MeeGo bude možné provozovat jak na x86 procesorech (Intel Atom), tak na ARM. Zdrojový kód open source systému i vývojové nástroje budou veřejnosti dány k dispozici během několika týdnů.

Kanálem pro nabídku aplikací a obsahu pro všechna zařízení Nokia, včetně MeeGo a Symbian, je Nokia Ovi Store. Podporu pro všechny platformy, které využívají zařízení od společnosti Nokia, vývojářům nabízí Forum Nokia. Intel AppUpSM Center zase bude nástrojem pro distribuci aplikací na zařízení od ostatních výrobců využívajících platformu Intel.

Softwarovou platformu MeeGo, coby open source projekt, bude zaštiťovat Linux Foundation, která také podpoří komunitu v účasti v projektu v souladu s best practices z oblasti vývoje open source software.

Nokia N900