Hlavní navigace

Na cesty v plné zbroji

1. 1. 2007

Sdílet

Subnotebook Toshiba Satelite Pro U200 Toshiba Satelite Pro U200-182 je plně vybaveny subnotebook, který ocení přede...


Subnotebook Toshiba Satelite Pro U200


Toshiba Satelite Pro U200-182 je plně vybaveny subnotebook, který ocení především uživatelé trávící množství času na cestách. U této kategorie toho mnoho nového vzhledem k limitujícím rozměrům i hmotnosti vymyslet snad ani nejde, a tak před sebou máme klasický notebookový obdélník konzervativního vzhledu.
Za základ samozřejmě slouží platforma Centrino Duo, v případě modelu U200-182 osazená procesorem Intel Core 2 Duo T5600 (1,82 GHz), 512 MB RAM a 80GB pevným diskem. Ve výbavě nalezneme i Blutooth, samozřejmostí je adaptér bezdrátové sítě 802.11g i konektor pro LAN a modem. Na pravém boku je umístěna optická mechanika DVD?RW DL2. Vybavení je doplněno nezbytnou čtečkou SD/MS/xD karet, společně s trojicí USB portů. Externí videovýstup je zastoupen D-Sub konektorem.
Z hlediska výkonu nás Toshiba díky procesoru Core 2 Duo nenechala na pochybách, že tento model je (s upgradem paměti) připraven a schopen pracovat i s novými Windows Vista. Výsledek přes 220 bodů v našem systémovém benchmarku BAPCo2004SE je pro všechny jeho uživatele více než optimistickou zprávou mějte na paměti, že u notebooků se u tohoto testu zřetelně projevuje vliv integrované grafiky a pomalejšího pevného disku (5 400 otáček za minutu).
Jelikož jde o cestovní notebook, je samozřejmě limitována i velikost jeho displeje, zde 12,1palcovou úhlopříčkou. Jedná se o širokoúhlý (1 280 x 800 pixelů) typ TruBrite, což je označení starého známého glare povrchu. Právě ten bude především rozhodovat o tom, zda si notebook koupíte či nikoliv, a to podle toho, zda jste schopni lesklý displej akceptovat či nikoliv. Především ti z nás, kteří jsou vybavení brýlemi, by měli trvat na předvedení a vyzkoušení notebooku v praxi. Nezapomeňte, že jde v podstatě o další optickou vrstvu (tou první jsou samozřejmě brýle) a ne pro každého je toto řešení ideální. Použití "kontroverzního" glare povrchu na druhou stranu nabízí pěkné kontrastní zobrazení i při nižším jasu. Během testu výdrže na baterii, kdy notebook necháváme zpracovávat běžnou kancelářskou agendu při jasu displeje okolo 60 cd/m3, jsme dosáhli času 4 : 38, což je velmi pěkný výsledek.
Důležitým parametrem je u této kategorie také hmotnost. Satelite Pro U200 samotný váží 1,9 kg, pokud započteme i externí napájecí adaptér, zvýší se hmotnost na 2,4 kg. Je zřejmé, že na danou kategorii a účely nejde zrovna o anorektika, i když se stále pohybuje pod 2,5 kg, což je jak fyzická, tak psychologická hranice, kterou je uživatel ochoten při častém cestování snášet. Více než důraznou protiváhou je v případě tohoto modelu velmi příznivá cena.
Toshiba Satelite Pro je výkonný notebook za přijatelnou cenu pro všechny uživatele, pro něž je práce na cestách druhou přirozeností. Jde o vyvážený návrh, který své případné chybičky vyvažuje zajímavou cenou a technologicky postačuje i na novou generaci Windows.

Toshiba Satelite Pro U200

cena
výkon, výdrž
celková hmotnost
Cena: 33 000 Kč (street price)
K testu zapůjčila firma: Toshiba
www.toshiba.cz

Autor článku