Hlavní navigace

Na ženevském autosalonu se představí vůz ovládaný iPhonem

23. 2. 2009

Sdílet

Švýcarská designérská společnost Rinspeed odhalí koncept elektromobilu ovládaného přes iPhone již příští týden na ženevském autosalónu.

Vůz Rinspeed iChange mění klasický klíč v zapalování za iPhone, který stačí připevnit na palubní desku vlevo či vpravo od volantu. Jakmile je zařízení připojeno, stačí na něm jen stisknout zelené tlačítko „Start“ a auto nastartuje. Během řízení lze iPhone použít i k jiným činnostem – např. ovládání světel.

 

Vůz je ale specifický i kvůli mnoha jiným věcem než ovládání přes iPhone. Rinspeed iChange může úplně změnit způsob, jakým lidé nahlížejí na elektromobily.

 

Většina aut je navržena k přepravě fixního množství pasažéru dle počtu sedadel, ať už jede v autě pouze řidič čnebo naopak celá rodina. Rinspped iChange je ale jiný. Stiskem jediného tlačítka se v zadní části vozu objeví dvě další místa pro přepravu osob. Když tedy jede řidič sám a chce využít sportovních vlastností, nechá zadní část vozidla sklopenou, což autu poskytne větší aerodynamiku a nižší spotřebu.

 

CS24

Nejde navíc o žádný pomalý městský automobil, ale o opravdový sporťák. 150 kilowattový motor Siemens poskytuje vozidlu dost dynamiky k tomu, aby dokázal předvést zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,2 vteřiny a umožňuje dosahovat rychlostí přes 200 km/h.