Hlavní navigace

Nabídl Microsoft Evropské komisi konečné řešení ohledně volby webového prohlížeče?

26. 7. 2009

Sdílet

Microsoft dle svého posledního návrhu předloženého EK umožní uživatelům svobodnou volbu prohlížeče již při instalaci Windows 7.

Microsoft chce umožnit uživatelům svobodnou volbu prohlížeče

 

Vypadá to, že Opera, Mozilla a další konkurenti Microsoftu na poli webových prohlížečů nakonec uspějí u Evropské komise se svými stížnostmi na monopolní chování Microsoftu. Ten totiž přišel s návrhem, dle něhož umožní uživatelům volbu internetového prohlížeče již při instalaci Windows 7. Postupně tak regulátoři Evropské unie dotlačili softwarového giganta přesně tam, kam chtěli.

CS24

Nejprve přišel Microsoft s možností deaktivovat Internet Explorer v operačním systému, což až doposud nebylo možné. Po další kritice EK se Steve Ballmer a jeho tým rozhodli k velkému ústupku - vytvoření speciální evropské verze Windows 7 E, ve které nebude Internet Explorer vůbec obsažen. Microsoft se tak chtěl vyhnout případnému zpoždění uvedení nového operačního systému na evropský trh. Ani toto však EK tlačené společnostmi Opera, Mozilla a nyní i Google nestačilo a požadovala naopak možnost volby prohlížeče z několika možností již při instalaci OS. A přesně takovýto návrh nyní předložil Microsoft.