Hlavní navigace

NASA: Hubbleův teleskop se podařilo opravit

18. 10. 2008

Sdílet

Pracovníkům NASA se zřejmě úspěšně podařilo přepnout počítačový systém Hubbleho dalekohledu na záložní řešení. Dalekohled podle prvních informací začal opět posílat data k Zemi. V tuto chvíli nicméně ještě probíhá testování, zda vše opravdu funguje, jak má.

Pracovníkům NASA se zřejmě úspěšně podařilo přepnout počítačový systém Hubbleho dalekohledu na záložní řešení. Tato akce vyžadovala nejprve převést celý systém do „bezpečného režimu“ a až poté provést změnu.

Dalekohled podle prvních informací začal opět posílat data k Zemi. V tuto chvíli nicméně ještě probíhá testování, zda vše opravdu funguje, jak má.

Počítač Hubbleova dalekohledu selhal minulý měsíc. Použité technologie jsou vzhledem ke stáří dalekohledu velmi archaické. Dalekohled byl vynesen na oběžnou dráhu v roce 1990, ale mnoho z vybavení je ještě starší (počítalo se s dřívějším zprovozněním, nicméně havárie raketoplánu Challenger v roce 1986 způsobila zpoždění); například v původní verzi se pro uchování dat ještě vůbec nepoužíval pevný disk.

Z určitého pohledu počítačové systémy dalekohledu obstály vlastně výborně, protože k jejich selhání došlo minulý měsíc poprvé; proto i záložní systém byl spuštěn poprvé a existovaly pochybnosti, zda se ho po 18 letech vůbec podaří „nahodit“. Vadnou komponentou byl tzv. Science Data Formatter, který sbírá data naměřená přístroji, převádí je na pakety, přidává k nim hlavičku a zajišťuje jejich odeslání na Zem. Pokud dalekohled funguje správně, je dnes schopný poslat na Zem až 66 GB dat denně.

Původně měla příští mise raketoplánu k Hubbleovu dalekohledu proběhnout už letos v říjnu, byla však odložena a nejspíš k ní podle NASA dojde příští únor nebo duben. To, jak se podaří současný restart systémů, také bude rozhodovat o tom, co vlastně bude mise na Hubbleově dalekohledu renovovat.

Zdroj: Computerworld.com