Hlavní navigace

Nástroj, který vám poskytne úplnou kontrolu nad vaší klávesnicí

17. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chcete si maximálně přizpůsobit klávesnici k obrazu svému a současně vyvolat totální chaos u ostatních uživatelů tohoto počítače? Můžete mít oboje!

Nedávno se objevila zpráva o tom, že firma Microsoft plánuje v operačním systému Windows 11 pozměnit funkci klávesy PrintScreen. Tento poněkud již obstarožní relikt, který stále ještě nacházíme i na současných klávesnicích, má v operačním systému Windows 11 ve výchozím nastavení namísto pořízení snímku celé obrazovky spouštět aplikaci Výstřižky.

V první řadě je třeba si uvědomit, že tato změna není první změnou, která tuto klávesu potkala, co se týče její funkčnosti. Současně je třeba zmínit i to, že tato změna nemusí být (alespoň z pohledu uživatele) definitivní. Pokud budete chtít, budete se moci vrátit k původní funkci této klávesy.

Jen tak mimochodem – při čtení této zprávy mě napadaly hned dvě souvislosti: v první řadě jsem se zamyslel nad historií funkce PrintScreen (která se na nových klávesnicích často objevuje pod zkráceným popiskem PrtScr) a nad tím, co může přinést nového současným uživatelům. Sám osobně pamatuji dobu, kdy stisk této klávesy způsobil skutečně vytištění obsahu obrazovky na list papíru.

Druhá moje myšlenka vedla tím směrem, že jsem se přistihl, jak já osobně nesnáším, když se firma Microsoft najednou rozhodne dlouhá léta fungující funkci vylepšit a zničehonic tak narušit to, na co je několik desetiletí většina uživatelů zvyklá.

Okno správce klávesnice Microsoft PowerToys je nyní sice prázdné, ale to se vzápětí změní a toto místo se promění v chaos – alespoň pro všechny ty, co se odváží používat můj počítač.

Pokud jde o výstup, který klávesnice poskytne při stisku té či oné klávesy, pak vězte, že to není vůbec zlé – máte totiž nad ním stále alespoň do jisté míry určitou kontrolu. Možná vám v této souvislosti něco říká soubor naprosto dokonalých nástrojů přímo od firmy Microsoft označovaný jako PowerToys. 

Tato sada bohužel není standardní součástí operačního systému Windows, i když by si to podle mého názoru zasloužila. A jednou ze součástí této sady nástrojů je i nástroj Správce klávesnice, pomocí něhož můžete provést přemapování kláves na klávesnici.

Pokud nevíte, co si máte pod pojmem přemapování představit, pak tady je jednoduché vysvětlení: při výchozím nastavení stisk klávesy „A“ vyvolá zobrazení znaku „A“. Pokud provedete přemapování, vyvolá stisk klávesy „A“ vypsání znaku, na který jste ji předefinovali, například znaku „B“.

Já osobně velmi rád použiji nástroj Správce klávesnice pokaždé, když se setkám s klávesnicí, která má (alespoň pro mé prsty) ovládací klávesy umístěny na podivná místa, nicméně samozřejmě není problém si nadefinovat pro svá často používaná makra vlastní klávesy.

ICTS24

Stejně tak si můžete přemapovat například klávesy F1 až F12 či jiné málo používané klávesy tak, aby vám spouštěly nejrůznější vámi často používané akce, pro něž jsou nastaveny třeba nějaké klávesové zkratky.

Variant je prakticky nekonečné množství – včetně možností pro „zmatení nepřítele“. Třeba právě záměrné přemapování kláves s cílem někoho rozzlobit či přímo dopálit je přesně takovou škodolibou akcí, kterou jsme s bratranci často v dětství praktikovali. Používejte proto tento nástroj zodpovědně, přátelé.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.