Hlavní navigace

Nativní end-to-end šifrování mezi iOS a Androidem se blíží

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zatímco v některých politických kruzích sílí snahy omezit end-to-end šifrování v komunikaci koncových uživatelů, asociace pro mobilní komunikace – GSMA – naopak slibuje jeho rozšíření do standardu zpráv typu Rich Communication Services (RCS).

Vzhledem k tomu, že společnost Apple začala nově podporovat zprávy RCS v právě vydaném operačním systému iOS 18, GSMA slíbila, že do standardu RCS zavede šifrování end-to-end encryption (E2EE), které by mělo lépe chránit komunikaci mezi koncovými zařízeními na platformách iOS a Android.

Používáte šifrovanou komunikaci?

Přidání takových ochran uživatelů, jako je end-to-end šifrování, do univerzálního profilu RCS, představuje významný milníkem, tvrdí GSMA. 

Půjde podle ní o první nasazení standardizovaného, interoperabilního šifrování zpráv mezi různými počítačovými platformami, které bude řešit významné technické výzvy.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Toto oznámení ale trochu kazí fakt, že se sdružení GSMA nezavázalo se k žádnému časovému harmonogramu této implementace, nicméně lze předpokládat, že se na něm už intenzivně pracuje.

Kromě zvýšeného soukromí své komunikace budou uživatelé profitovat i ze silnější ochrany před podvody a dalšími hrozbami.

Co přináší nový SecurityWorld 2/2024? Přečtěte si také:

Co přináší nový SecurityWorld 2/2024?

RCS lze široce nasazovat v různých produktech a službách. Nejnovější verze, RCS Universal Profile 2.7, zavedla například možnost úpravy už odeslaných zpráv či vylepšené indikátory zpráv.

CS24

Dosavadní absence end-to-end šifrování však představuje pro RCS bezpečnostní slabinu, která vede řadu uživatelů zejména z podnikové sféry využívat jiná komunikační řešení, aby obsah svých zpráv udrželi důvěrný.

Nativní systém zpráv v iOS sice E2EE podporuje, ale jen při komunikaci v rámci ekosystému Applu – při zaslání zprávy do Androidu ale tomu tak není.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.