Hlavní navigace

Navigace mobilům sluší

1. 12. 2007

Sdílet

Sloučení mobilních telefonů a GPS navigací je dalším logickým důsledkem digitální miniaturizace a snahy výrobců...


Sloučení mobilních telefonů a GPS navigací je dalším logickým důsledkem digitální miniaturizace a snahy výrobců přinášet všechny nejmodernější komunikační a zábavní funkce v jednom balení. Proto mohla společnost Nokia přijít na trh s novým modelem 6110 Navigator, obsahujícím satelitní navigaci.
GPS v mobilu? Proč ne
A když hovoříme o navigaci, máme na mysli plnohodnotný GPS navigační systém, který si v ničem nezadá se specializovanými přístroji v automobilech. Spojení navigace s mobilním telefonem je umožněno především využitím operačního systému Symbian 9.2 s grafickou nástavbou S60 3rd Edition, díky němuž lze Nokii 6110 považovat za „chytrý“ telefon. Anténa vestavěného GPS přijímače je zabudována přímo do telefonu (externí anténu není ani možné připojit), a proto je přístroj kdykoliv připraven plnit navigační funkce. Nicméně pokud chcete používat navigaci v autě, počítejte s investicí do držáku a nabíječky, které výrobce vcelku nepochopitelně do základního balení nezařadil.
Po stisknutí rychle dostupného tlačítka v bloku funkčních kláves pod displejem se spustí navigační program Route 66. Nokia 6110 podporuje technologii A-GPS, díky níž se přístroj při prvním určování polohy po zapnutí nespoléhá pouze na informace z navigačních satelitů, ale pomůže si polohou v mobilní síti. Konkrétně Nokia se po aktivování programu připojí k vlastní databázi na internetu a stáhne z ní přibližné informace o poloze, kterou zobrazí v mezičase, než získá přesné souřadnice ze satelitu. Zatímco u nás přenos zhruba čtyř kilobytů dat stojí jen pár haléřů, v zahraničí se může prodražit. Naštěstí je možné A-GPS vypnout a spoléhat se výhradně na satelit, navíc aniž by se první určení polohy nějak významně zpomalilo. K přístroji dostanete paměťovou kartu s mapami České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a pobaltských zemí od firmy Navteq. Jejich kvalita v porovnání s mapovými podklady Tele Atlasu poněkud pokulhává, zejména co se týče detailů menších měst, v nichž jsou znázorněny pouze hlavní tahy (dopodrobna se zobrazí pouze šest velkých měst). Program Route 66 dovoluje nastavit všechny důležité funkce z klasických navigací, proto vás nepřekvapí kvalitní hlasová navigace, měření základních údajů o cestě, nastavení režimu (pěšky nebo autem), ukládání navigačních bodů a mnoho dalšího.
Nokia pro svůj navigátor vybrala vysouvací konstrukci, která se u nás prodává ve dvou barevných provedeních – ve stříbrné v kombinaci s černou nebo bílou. Přístroj s rozměry 101 × 49 mm nijak nevybočuje ze standardu, ovšem tloušťka 20 mm a hmotnost 125 g z něj činí obtloustlého macka. Na telefonu vás jistě zaujme velký barevný TFT displej s rozlišením 240 × 320 bodů, výborným barevným podáním a reflexním pozadím, které výrazně zlepšuje viditelnost na přímém slunci. Malá kamerka v levém horním rohu naznačuje možnost videohovorů a tím pádem i schopnost telefonu pracovat v sítích 3G. Pod displejem naleznete blok funkčních kláves, které umožňují základní ovládání bez nutnosti otevírat telefon. Tlačítko pro přístup k navigaci a klávesa „C“ jsou možná až příliš blízko směrovým tlačítkům, proto není výjimkou, když omylem vyskočíte z nějaké aplikace nebo spustíte Route 66. Na zadní straně je umístěna aktivní krytka 2Mpx fotoaparátu, který disponuje standardní výbavou ostatních mobilů značky Nokia.

Klasická výbava

Jelikož se jedná o „chytrý“ telefon, ve výbavě nechybí ani aplikace Quickoffice pro čtení příslušných dokumentů nebo prohlížeč PDF. Samozřejmostí je komplexní editor zpráv, vícepoložkový seznam kontaktů, kvalitní e-mailový klient, internetový prohlížeč (podporuje rychlý přenos HSDPA až rychlostí 3,6 Mb/s), multimediální přehrávač videa a MP3 hudby nebo FM rádio s podporou RDS

Verdikt

Spojení mobilního te¬lefonu a navigačního přístroje se Nokii podařilo na výbornou. K dokonalosti mu chybí snad jen možnost Wi-Fi při-pojení.

Nokia 6110 Navigator

GPS navigace, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, videohovory, 2Mpx fotoaparát, aktivní
TFT displej s rozlišením
240 × 320 bodů, Symbian 9.2, paměťová karta micro SD 512 MB, pohotovostní doba až 264 hodin, doba hovoru až 210 minut.
Klady: kvalitní navigace, OS Symbian, rychlý datový přenos, displej
Zápory: cena, velká hmotnost, nemá Wi-Fi
Cena vč. DPH: 12 400 Kč
Zapůjčil: Nokia ČR,
www.nokia.cz
Hodnocení: 4

Autor článku