Hlavní navigace

Navigace v novém

1. 4. 2006

Sdílet

Na CeBITu jsme rovněž navštívili stánky největších producentů navigačních systémů GPS, koneckonců vždyť prá...


Na CeBITu jsme rovněž navštívili stánky největších producentů navigačních systémů GPS, koneckonců vždyť právě s jejich pomocí se letos většina novinářů na CeBIT dostala rychleji a pohodlněji. I když je rovněž pravda, že právě kvůli přehnanému spoléhání se na navigaci v automobilu měli někteří z nás problém najít hotel, poté co nechali auto i s navigací na parkovišti u výstaviště.
Byli jsme hlavně zvědaví na novinky dvou nejdůležitějších hráčů na dnešním trhu s doplňkovými autonavigacemi, konkrétně na nově uvedené produkty firem Garmin a TomTom. Zatímco Tomtom uvedl své novinky již krátce před CeBITem a spokojil se s jejich prezentací u stánku, společnost Garmin uspořádala tiskovou konferenci a svými produkty osadila i mikrobusy, které zpříjemňovaly novinářům přesun po výstavišti.
V minulých číslech jsme přinesli recenze nejdůležitějších zástupců portfolia Tomtom a byli jsme proto zvědavi, co nás čeká příští rok. V kostce řečeno, nové modely rozšiřují nabídku o jednu typovou řadu a nabídnou více funkcí než dříve. Spolu s tím se však Tomtom bohužel rozhodl i přestavět mapovou nabídku, která je teď sice u nejlepšího modelu bohatší, ale modely střední a nižší třídy nejsou stavěny tak úplně pro náš region.
Nejvyšším modelem Tomtomu bude v oblasti automobilových navigací model Go 910, který má kromě inovovaného designu větší čtyřpalcový displej (shodný pro všechny nové modely), integrovaný 20GB pevný disk a celou škálu přídavných funkcí. O praktickém významu některých z nich můžeme vést debaty, ale minimálně jako marketingový tah fungují. Jednou z nich je například možnost přehrávat MP3 skladby či nahlas číst textové dokumenty. (Včetně SMS zpráv, opravdu tuto funkci někdo nechá zapnutou?) Je pravda, že 20 GB místa je potřeba něčím zaplnit, bude záležet jen na koncové ceně, zda se integrované zařízení typu all-in-one vyplatí. Kromě digitální hudby budou na pevném disku i mapy evropských států (shodné se stávajícím modelem Go 700), USA a Kanady. A zde je ukryt háček. V nižším modelu Go 710 totiž nenajdete "pouze" mapu celé Evropy bez map severoamerických, ale jen vybrané regionální mapy, které mají být podle prvních informací navíc pro český region jiné než u modelu Go 500. Nemají již totiž obsahovat Německo, Rakousko, Polsko a Česko, ale Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Původní nabídka nám připadá praktičtější. Takže pokud hodláte cestovat po Evropě, pořiďte si rychle model Go 700. Pokud se nezmění plány Tomtomu, v nové nabídce již nebude mít mapový ekvivalent.
Jinak všechny nové modely fungují jako bluetoothová handsfree, jsou kompatibilní s iPody a mají nové funkce, jako například vyznačená umístění policejních radarů, které si můžete na základě vlastních zkušeností doplňovat. Nacházíte-li se v jejich blízkosti a jedete-li rychleji, než je dovoleno, navigace vás na to upozorní.
Na tiskové konferenci představila společnost Garmin desítku nových modelů, ale nás zaujala především šestice nových autonavigací, tedy modely StreetPilot c510, c550, 7200, 7500 a nüvi 310 a 360. Modely nüvi mají nový kompaktní design a obsahují kromě navigace rovněž MP3 přehrávač, čtečku audioknih, jazykový překladač, prohlížení obrázků a konvertor měn. Nově je v nich implementovaná funkce bluetoothového handsfree. Tyto produkty jsme neměli možnost v minulé generaci vyzkoušet, ale potěšila nás například prezentovaná funkce volání na POI. Velmi podobné funkce mají i inovované StreetPiloty C510 a C550 (bluetoothové handsfree, MP3, text to speech, RDS-TMC, systém proti krádeži Garmin Lock). Datové podklady pro Garmin dodává Navteq a podle informací z tiskové konference (bohužel jsme neměli možnost Garminy vyzkoušet u nás) pokrývají hlavní obydlená území a trasy středoa východoevropských států (Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko). Samozřejmostí je pokrytí západní a severní Evropy, ale informace o tom, jaké mapy budou v jakých modelech na českém trhu, nemáme.

Mobilní telefony

Společnosti BenQ-Siemens a OHG představily na CEBITu šest nových mobilních telefonů, včetně P51 se systémem Windows Mobile 5.0. Za zmínku stojí, že BenQ před jistou dobou převzal výrobu mobilních telefonů od společnosti Siemens = BenQ-Siemens.
P51 je čtyřpásmový univerzální GSM telefon s GPRS a Wi-Fi i předinstalovaným Skypem, tedy programem pro hlasovou komunikaci po internetu, resp. obecně Wi-Fi sítích. K pohodlí jistě pomůže QWERTY klávesnice, GPS (Global Positioning System) a 128 MB paměti + SD slot. Fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpix, displej 2,8" a Windows Mobile poskytuje mj. Powerpoint a e-mailový klient. Celkově působí mobil těžším dojmem, než jaký ve skutečnosti je, zřejmě kvůli jeho délce a velikosti klávesnice. P51 se začne prodávat ve třetím čtvrtletí.
EL71 a CL71 jsou třípásmové telefony, oba lehké a tenké, mají micro-SD slot a přehrávají MP3. CL71 má kameru, jejíž čočka je chráněna krytem, pokud není telefon otevřen. CL71 je určen především pro Evropu a více hudebně orientovaný EL71 pak asijským zákazníkům.
CF61 je spotřebitelský kousek s hudebním přehrávačem, bluetooth a vyměnitelným krytem. Nakonec C81 je multimediální telefon s nadstandardně výkonným reproduktorem pro lepší hudbu a také aby všichni široko daleko slyšeli, že vás manželka peskuje za nevyzvednutí dítěte ze školy. Platí za to nepřítomností bluetooth.
Lidé z BenQ také oznámili nepříliš převratné plány na instalaci Google Search Bar do některých telefonů, podobné dohody v posledních několika měsících uzavřela s Google řada výrobců. Novinkou u BenQ je možnost aktualizovat bezdrátově software jejich přístrojů.
Blogy jsou značně rozšířené, někdo jen informuje o svých milostných eskapádách, jiný kritizuje vládu a někdo nakonec vede investigativní žurnalistiku. Každopádně jsou lidé, kteří k němu potřebují mít přístup stále, a toto jim umožňuje software Nokia Lifeblog předvedený na stánku Nokie. Nyní doznal vylepšení fotkám, videu a audio klipům umí přiřadit místo, čas a související kalendářní údaje. Lifeblog 2.0 umožňuje uživatelům vkládat hudební soubory do jsvých blogů. Nové tagy mají uživatelům ulehčit vyhledávání obrázků a dalšího materiálu.
Lifeblog 2.0 se skládá ze dvou částí jedné pro mobil a druhé pro PC. Uživatel může kupříkladu pořídit mobilem fotky, nahrát video, zvuky a toto následně bez/drátově skrze PC nahrát do svého blogu, ovšem jen za předpokladu, že ho má zřízený skrze společnost Six Apart. Lifeblog 2.0 pro PC je již nyní ke stažení, mobilní část byla ohlášena na duben, dokonce ještě před začátkem samotného veletrhu.
První verze blogování od Nokie vyšla roku 2004, mnozí výrobci mobilních telefonů v poslední době ohlašovali obdobné programy. Například týden před CeBITem Sony Ericsson představil telefon integrovaný s Google Blogger Application dohromady to funguje tak, že k provozování blogu ani nepotřebujete počítač, blog si založíte přes mobil.
Samsung se měl čím pochlubit a bylo to znát na návalu u jeho stánku. Ve druhém čtvrtletí začne prodávat mobilní telefon vybavený fotoaparátem o rozlišení deset megapixelů. Přesněji řečeno se SCH-B600 dočkají nejdříve zákazníci v Jižní Koreji. Samsung tím pokračuje v řadě mobilů s hi-res kamerami: v říjnu 2004 to byl 5 Mpix, červenec 2005 přinesl 7 Mpix a 8 Mix následovalo v listopadu. Zepředu vypadá SCH-B600 jako běžný mobilní telefon, z druhé strany pak jako fotoaparát s automatickým ostřením, trojnásobným optickým zoomem a bleskem. K ukládání dat slouží interní paměť a MMCmicro paměťové karty. Podporován je příjem jihokorejského satelitního televizního vysílání.
Dále pak telefon nabídne záznam MPEG4 videa, přehrávání MP3, AAC a AAC+, výstup na televizi, prohlížeč dokumentů, bluetooth a Pictbridge tištění dokumentů. Připojit se k bezdrátovým sítím lze i protokolem CDMA 1X EvDO.
Aby těch novinek nebylo málo, Samsung předvedl mobil vybavený funkcemi obvyklými pro hudební přehrávače SGH-i130 přichází s Windows Mobile OS a 8GB diskem. Podporuje formáty MP3, OGGAAC, AAC+, WMA a WAV, má stereoreproduktory. Kamera disponuje rozlišením 2 Mpix, video výstupem atd., tento kousek je určen primárně pro Evropu.

Autor článku