Hlavní navigace

Názor: Injekce časem nahradí robotické pilulky

Sdílet

 Autor: © InCube Labs
Chronická onemocnění jako například cukrovka jsou často spojená s nutností vpichování léků. To by se však mohlo stát díky „robotickým“ pilulkám minulostí. Alespoň tak doufá jejich propagátor Mir Imran.

Podobná léčba by se ještě před pár lety zdála neuvěřitelná, ale s dnešními pokroky ve vědeckém a technologickém světě se už stává pomalu realitou. Pacienti se třeba mohou setkat s kamerou o velikosti prášku s názvem PillCam od společnosti Given Imagining, která hledá polypy tlustého střeva.

Společnost Proteus Digital Health zase obdržela již před rokem a půl povolení vložit do léků poživatelné snímače, které doktorům pomáhají určit, kolik tabletek pacient užil.

Robotická pilulka, kterou vytvořil Imramův ústav Rani Therapeutics, se skládá z poživatelného polymeru a z miniaturních dutých jehel vyrobených z cukru a navržených tak, aby bezpečně a v malých dávkách podávaly léčivou látku přímo do tenkého střeva.

Těšit se na nový způsob léčby je však předčasné, tato robotická pilulka ještě neprošla testy a její zavedení bude vyžadovat značné výrobní investice. Pokud by se však nakonec k pacientům dostala, usnadnila by život milionům lidí, které chronickým onemocněním trpí. Otázka však je, jak by se taková pilulka líbila farmaceutickým společnostem, kterým by narušila multimiliardový trh s dnes běžně podávanými léky.

„Jsem opatrně optimistický. A říkám opatrně, protože zbývá ještě mnoho práce,“ myslí si Elliott Sigal, který před několika měsíci odešel ze společnosti Bristol-Myers Squibb, která vyrábí léky. „Přístup společnosti Rani Therapeutics je inovativní a má výsledky, jaké jsem ještě neviděl. Ještě to však nebylo vyzkoušeno na lidech a i nejlepší věci na této úrovni občas selžou.“

Imran je zakladatelem inkubátoru společností InCube Labs se sídlem v Silicon Valley, který založil více než 20 start-upů zaměřených na zdravotnictví. Dvanáct z nich již odprodal společnostem jako Medtronic. Imran také vlastní více než 300 patentů.

Společnost Rani Therapeutics, která vznikla za účelem vzbudit o robotických tabletkách podvědomí, získala minulý rok finance od Google Ventures. „Tato investice není naší prioritou, ale jsme otevřeni lidem, kteří by náš názor změnili,“ řekl Blake Byers, generální partner Google Ventures. „V Americe se ročně utratí 110 miliard dolarů za injekční léky,“ dodal.

Pokud tento nový robotický lék projde všemi testy, včetně těch na lidech, mohl by ušetřit starosti milionům pacientů s chronickými problémy. Pokud však vše půjde dobře, potrvá ještě několik let, než se k americkým pacientům dostane. A k těm českým? Toho se možná ani nedočkáme.


Markéta Gajdošová

ICTS24

Markéta Gajdošová

Autorka se zajímá o teorii IT i všech příbuzných oborů. Zaměřuje se na nejnovější technologie a snaží se je také využívat.