Hlavní navigace

Názor: Je povyk kolem PRISM zbytečný?

Sdílet

 Autor: © Jürgen Fälchle - Fotolia.com
Odhalení programu PRISM není ničím šokujícím, je pouze potvrzením dávno tušené pravdy.

V posledních týdnech probíhají nejen na internetu vášnivé diskuze o sledování lidí americkou vládou. Kauzu spustil externí zaměstnanec americké agentury NSA, Edward Snowden, když odhalil existenci programu PRISM, který zpracovává převážnou většinu soukromých dat na internetu - od e-mailů, přes sociální sítě až ke cloudovým službám. Jeho pozornosti neunikne nic, co by mohlo ohrozit bezpečnost Spojených států. Ale neunikne mu ani to, co budete mít k večeři.

Názory na takovou drzost jsou převážně negativní. Lidé se rozčilují, podepisují petice a volají po jakémsi právu na soukromí. Ale ne všichni v tom vidí pouze negativa, můžeme se setkat dokonce i se starým dobrým názorem, že pokud nemá člověk co skrývat, nemusí mu to vadit. Dalším druhem reakcí na nedávné odhalení je údiv.

Nejsem žádný konspirační teoretik, ale když se nad tím zamyslím, tak mě ve skutečnosti nikdy ani na okamžik nenapadlo, že by má data a údaje na internetu byly v naprostém bezpečí před pohledem třetích očí - ať už lidských či automatických.

Odhalení programu PRISM tak není ničím šokujícím, jde pouze o potvrzení dávno tušené pravdy. Obavy lidí jsou však přesto pochopitelné. Dnes sice nehrozí, že by vám do domu vrazilo ozbrojené komando kvůli politickému či náboženskému přesvědčení, ale to neznamená, že to bude platit i zítra.

Podepisovat petice a aktivně proti tomuto sledování bojovat je šlechetným krokem, ale poněkud zoufalým - těmito prostředky se dá vyhrát řada bitev, ale ve válce proti vládám tato malá vítězství ničeho nedosáhnou.

I bez pokročilých sledovacích prostředků jsou data, která o sobě sdílíme veřejně, téměř neuvěřitelným souhrnem informací, ze kterého se toho dá odvodit více než si připouštíme. Takový datamining o nás může odhalit i věci, které sami nevíme.

PRISM je připomínkou toho, že internet není bezpečným a anonymním místem, na kterém si můžeme dělat bez následků, co chceme.

Je také potvrzením toho, že šifrovací služby a nástroje typu TOR nejsou pouze výmysly pro paranoiky a zločince.


Markéta Gajdošová

CS24

Markéta Gajdošová

Autorka se zajímá o teorii IT i všech příbuzných oborů. Zaměřuje se na nejnovější technologie a snaží se je také využívat.