Hlavní navigace

Nedostatek pracovníků v IT je výzvou pro ženy a dívky

14. 9. 2007

Sdílet

Do projektu „Ženy do IT“, který si klade za cíl motivovat ženy a dívky ke studiu a práci v informačních technologiích, se aktivně zapojila i česká IBM.

Do projektu „Ženy do IT“, který si klade za cíl motivovat ženy a dívky ke studiu a práci v informačních technologiích, se aktivně zapojila i česká IBM.
Jedná se o roční spolupráci, v jejímž rámci jsou organizovány semináře pro dívky ze středních škol, vzdělávací a informační kurzy pro ženy a kulaté stoly pro veřejnost o problematice žen v IT. Důkazem toho, že ženy mají talent pro práci v IT, jsou právě přednášející ze společnosti IBM, které se aktivně podílejí na přípravě seminářů.
„Společnost IBM podporuje tento projekt s cílem aktivně se zapojit do řešení problému klesajícího počtu dívek, které se hlásí na studijní obory související s IT. Vnímáme také nízký zájem žen ucházet se o pracovní pozice v technologických profesích. Je to přitom dynamická a rychle se rozvíjející oblast, ve které může řada žen najít uplatnění,“ uvedl Petr Draxler, personální ředitel IBM Česká republika.
V dubnu a květnu 2007 proběhly v učebnách IBM první dvoudenní semináře pro studentky šesti gymnázií z Prahy a Brna, kde se dívky dozvěděly, proč by stálo za to uvažovat o budoucí kariéře v IT. Jak přiznaly samy účastnice úvodního kola seminářů, tento obor je stále považován za „chlapecký“, proto o kariéře v něm dříve neuvažovaly.
Personalistky ze společnosti IBM daly také dívkám nahlédnout pod pokličku fungování přední technologické firmy. Radily, jak se ucházet o práci a jak vypadá výběrové řízení. Studentky se tak dozvěděly, že hlavními předpoklady úspěchu nejsou pouze odborné znalosti, ale i osobnostní charakteristika, ochota se učit nové věci, spolupracovat a dobře komunikovat s kolegy i zákazníky.
Další kolo seminářů proběhne opět v Praze a Brně v říjnu a listopadu 2007. Údaje o podmínkách účasti a přihlášky naleznou potenciální zájemkyně na internetových stránkách organizace APC WNSP - www.apcwomen.org/womenintoit.

 

Autor článku