Hlavní navigace

Nedostatek televizních LCD panelů

23. 6. 2009

Sdílet

 Autor:
Cena LCD televizí zřejmě vzroste, hlavní tchajvanští výrobci LCD obrazovek totiž hlásí nedostatek materiálu. Příčinou jeneočekávaně vysoká poptávka po HD TV v Číně.

Krize-nekrize, HD televizoru jsou oblíbeným spotřebitelským zbožím, roste zvláště poptávka po LCD televizích. Svědčí o tom nakonec nejnovější předpovědi vývoje na trhu s televizemi.

Podle zprávy agentury Reuters informovali největší tchajvanští výrobci LCD obrazovek AU Optronics (AUO) a Chi Mei Optoelectronics (CMO), že mají nedostatek skla používaného k výrobě LCD panelů, což bude mít za následek jejich relativní nedostatek na trhu a růst cen, který by se měl ve větší míře projevit ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Prezident AU Optronics Lai-Juh Chen říká, že dodávky speciálního skla jsou o 20 až 30 procent nižší, než by potřebovali k uspokojení současné poptávky. Za jednu z hlavním příčin označil neočekávaně vysokou poptávku po HD televizorech, hlavně tu v kontinentální Číně, kde vláda masivně podporuje nákup nových televizí, takže si je ve velké míře pořizují i zákazníci ve vesnických oblastech, které zatím zůstávaly spíše mimo rozmach plochých televizí. AUO navíc s předstihem několika týdnů spustila novou továrnu na LCD obrazovky s kapacitou 10000 panelů měsíčně, což dále zvyšuje potřebu součástek.

Potvrzuje to i vice prezident CMO, menšího rivala AUO. Kapacita výroby je podle něj dostatečná, ale produkci brzdí nedostatek klíčových materiálů a součástek, což se projeví právě ve třetím kvartálu, kdy je poptávka po panelech tradičně nejvyšší, blíží se totiž vánoční nákupní šílenství. CMO již dříve oznámilo, že ve druhém čtvrtletí budou výrobní kapacity využity na 80-85 procent.

AUO a CMO jsou společnosti známé hlavně výrobou TN a MVA (A-MVA) panelů, které ve svých výrobcích používají i firmy jako Samsung, BenQ či Apple.


Továrna AUO