Hlavní navigace

Nedovolme, aby AI ovládla skupina nadnárodních firem, varuje OSN

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Poradní orgán Organizace spojených národů pro umělou inteligenci, který vznikl v loňském roce, aby řešil otázky umělé inteligence, vydal svou první zprávu. A varuje v ní před riziky, které prý mohou ohrozit zdravý rozvoj AI.

Dokument nazvaný Governing AI for humanity (Správa umělé inteligence pro potřeby lidstva) zdůrazňuje důležitost vytvoření globálního dialogu. Podle zprávy je nutné vytvořit globální fond, který by řešil rozdíly v dostupných kapacitách, spolupráci i standardy.

Je podle vás regulace AI vhodnou metodou, jak zabezpečit AI?

Podle OSN je Evropská unie jedním z mála subjektů, které se problematice umělé inteligence mimo technologická řešení podrobně věnují – a připomíná její nedávný AI Act.

Poradní výbor varuje před nebezpečím, které může umělá inteligence představovat, pokud ji bude na trhu ovládat pouze několik nadnárodních společností.

„Existuje hrozba, že by technologie mohla být lidem vnucená, aniž by měli možnost ovlivnit způsob jejího využití,“ uvádí se v dokumentu OSN.

CS24

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Výbor navrhuje vytvořit panel, který by poskytoval objektivní a spolehlivé vědecké poznatky o umělé inteligenci a řešil informační asymetrii mezi laboratořemi AI a zbytkem světa. Otevřít by se měl prý i nový politický dialog ohledně správy umělé inteligence.

A ve svém návrhu poradní výbor vybízí i ke zřízení úřadu, který by podporoval a koordinoval vykonávání těchto jejích návrhů.

Sedm doporučení, které navrhnul poradní výbor OSN ohledně umělé inteligence:

  • Mezinárodní vědecký panel pro umělou inteligenci
  • Politický dialog o správě umělé inteligence
  • Výměna standardů v oblasti AI
  • Vývojové sítě pro AI
  • Celosvětový fond pro umělou inteligenci
  • Globální datový rámec pro AI
  • Úřad pro umělou inteligenci spadající pod OSN

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.