Hlavní navigace

Nehořlavé li-ion baterie

12. 4. 2008

Sdílet

Německým vědcům se podařilo sestrojit nehořlavou lithium-iontovou baterii. Je to významný krok k dalšímu rozšíření tohoto typu baterií a zvýšení bezpečnosti mnoha mobilních zařízení.

CS24

Ještě loni musela společnost Sony stahovat spoustu svých li-ion baterií používaných v noteboocích, protože se objevilo podezření stran jejich bezpečnosti a obavy o jejich možné přehřívání a následné samovznícení.

Výzkumníci ve Fraunhoferově ústavu pro výzkum křemíku však nyní nahradili hořlavé organické elektrolyty používané v bateriích nehořlavými polymery.

Lithium-iontové nabíjecí baterie se používají čím dál více, dost možná je máte i ve svém mobilním telefonu či notebooku, jejich výhodou je zejména rychlé nabíjení a vysoká kapacit na daný objem. Někdy je lidé používají například i v dálkových ovládáních či nástěnných hodinách, to ovšem není zcela optimální, protože tyto baterie rychleji samovolně ztrácejí akumulovanou energii.

Jednou z překážek ve vývoji vylepšené li-ion baterie byla nižší vodivost náhradních nehořlavých látek, technici proto museli zasáhnout do konstrukce baterie více, než jen prostým nahrazením jedné látky za druhou. První komerční modely baterií jsou však ještě stále tři až pět let daleko, i když možná že tržní tlak tento proces ještě urychlí.

- - Alexandr Radecký