Hlavní navigace

Nejžhavější technologické novinky blízké budoucnosti - 2. díl

12. 10. 2009

Sdílet

Prošli jsme vývojová centra a kreslicí prkna v Silicon Valley, abychom vám mohli poskytnout pohled na ty nejslibnější nápady v oblasti přenosných počítačů.

Nejžhavější technologické novinky blízké budoucnosti - 2. díl

 

Dnes pokračujeme druhým dílem našeho seriálu o nejzajímavějších technologiích blízké budoucnosti v oblasti přenosných počítačů. Pokud jste dosud nečetli první díl, můžete tak učinit v článku Nejžhavější technologické novinky blízké budoucnosti - 1. díl.

 

Laptop D-Roll: svinutý do trubičky

Existence flexibilních displejů postupně přivádí na trh výrobky atraktivního vzhledu, které se inspirují knihami. Je to i případ studenta Hao Hua z univerzity Purdue, který přišel s návrhem přenosného počítače, jež se dá jednoduše svinout do ruličky, takže vypadá jako větší tužka. Monitor i klávesnice jsou vysouvací a toto otevřené provedení využívá proudění vzduchu, kterým se chladí elektronické součástky. Pro pohodlný a efektní přenos přístroje nejen na pohled je k dispozici vestavěný popruh.

D-Roll

Přenosný počítače Estari Canova: monitor nahoře i dole

Displeje LED a OLED jsou stále tenčí a levnější, a tak není divu, že se u zařízení stále častěji setkáváme se dvěma obrazovkami. Estari Canova (se svým konceptem V12 Design) podobně jako Nintendo DS používá jednu obrazovku pouze pro zobrazování a druhou obrazovku pro prohlížení a zadávání příkazů. Popisovaný plně vybavený přenosný počítač můžete otevřít tak, aby vytvořil rovnou plochu, anebo jej otevřít do libovolného úhlu například pro sledování filmů. Firma Estari plánuje uvedení tohoto počítače na trh za uváděcí cenu 400 USD (7300 Kč), což je velmi zajímavá hodnota.

Estari Canova

CS24

Napkin PC: počítač jako náčrtník

Avery Holleman vytvořil počítač, který využívá laciné displeje typu e-ink a stále menších elektronických prvků. Tento počítač doslova podporuje tvůrčí spontánnost stejně jako třeba papírový ubrousek v restauraci. Jedná se o stanici, která napájí a ukrývá procesor a pero, jež nahrazuje myš. Zobrazení je trvalé, takže můžete črtat a psát poznámky jednu přes druhou, ať chcete nebo nechcete. Jednoduše geniální!

Napkin PC

Nejžhavější technologické novinky blízké budoucnosti - 3. díl