Hlavní navigace

Nejžhavější trendy pro rok 2011 - 2. díl

Sdílet

Trojrozměrný obraz bez brýlí, výkonné kombinované procesory obsahující kromě procesorového jádra i jádro pro grafiku, placení přes smartphone – to všechno jsou nejvýznamnější novinky letošního roku.

1. díl článku: http://pcworld.cz/hardware/nejzhavejsi-trendy-pro-rok-2011-1-dil-16885

 

Průlom v oblasti tabletových počítačů

Úspěch, jakého v loňském roce firma Apple dosáhla se svým zařízením iPad, dodal trhu s tabletovými počítači impuls takového rázu, že firma Acer počítá pro rok 2011 s prodejem asi 55 milionů zařízení. Mezi nejoblíbenější zařízení přitom patří ta s úhlopříčkou 18 cm a 25 cm. Konkurencí iPadu pak mají být v první řadě kontrastní displeje a víceúčelová zařízení. Tak například firma Research in Motion (RIM), která se zabývá výrobou smartphonů Blackberry, uvádí na trh Playbook, což má být jakási náhrada notebooku pro práci na cestách.

 

iPad

 

Na rozdíl od iPadu podporuje tento minipočítač i technologii Adobe Flash. Díky dvěma videokamerám dokáže natáčet filmy ve vysokém rozlišení a také pořádat videokonference. Tabletové počítače od RIM disponují rozhraním HDMI, připojují se k síti bezdrátovým připojením (WLAN) a aby byly schopny komunikovat se smartphony Blackberry, mají integrováno i rozhraní Bluetooth.

 

 

Ostatně jednoduchá synchronizace a duplikování dat jsou tím, čím tato zařízení skutečně vynikají. Již zmiňovaný Playbook má být v USA dostupný od března letošního roku, jeho prodej v Evropě se plánuje ve 2. čtvrtletí roku 2011. Model s 16 GB operační paměti údajně bude možné pořídit za cenu okolo 500 dolarů (9 000 Kč).

Procesor a čip grafické karty v jednom

Výrobci čipů pro počítače a notebooky pro rok 2011 slibují větší výpočetní výkon při mírné spotřebě elektrické energie, a to díky co nejužší propojení procesorové jednotky a jednotky s grafickým čipem.

U Intelu se tento případ týká druhé generace procesorů Core-i s označením Sandy Bridge. Díky použití nové  architektury se procesorová jednotka i jednotka grafická dělí o vyrovnávací paměť cache. Tím se dosahuje většího výpočetního výkonu i výkonu v oblasti grafiky, a to aniž by nějak výrazně rostla spotřeba elektrické energie. Intel navíc pro procesory Sandy Bridge integroval novou a lepší verzi technologie Turbo Boost, díky níž lze  všechna jádra procesorů krátkodobě přetaktovat, čímž se dá urychlit zpracování výpočetně velmi náročných operací.

 

 

Koncem února by se měly na trhu objevit cenově méně náročnější přenosné počítače s procesory Intel Core řady i3 a i5. Integrace procesorové a grafické jednotky do jednoho celku je aktuální také u největšího konkurenta Intelu – firmy AMD. Zde se ale tato varianta označuje zkratkou APU (Accelerated Processing Unit). První jádro APU nese název Bobcat. Svoje využití najde v netboocích a dalších cenově příznivějších mobilních počítačích, a to jak ve verzi jednojádrové, tak ve verzi dvoujádrové s různou frekvencí grafické jednotky (AMD používá názvy Ontario a Zacate).

 

AMD Fusion

CS24

 

Podle AMD tkví síla těchto kombinovaných procesorů ve vysokém výkonu v oblasti grafiky. Díky nim dokáží i malé přenosné počítače (například netbooky) pracovat třeba s videem o vysokém rozlišení, aniž by se to muselo nutně projevit na snížené výdrži baterie.

Foto: Fotolia © Ayvengo