Hlavní navigace

Netbooky pomáhají růstu IT průmyslu

13. 9. 2008

Sdílet

Jistě asi víte, Spojené státy Americké procházejí fází ekonomické recese, která se do jisté míry odráží i v Evropě. PC průmysl ale rychle roste, mimo jiné díky netbookům.

Kdybych tuto zprávu napsal před rokem, věřil by mi asi málokdo, ale dnes je to pravda. Netbooky, malá a extrémně levná mobilní zařízení, táhnou do značné míry PC průmysl. Ne, že by na nich výrobci nějak zbohatli, to díky jejich ceně půjde asi těžko, ale prodává se jich obrovské množství.

Podle specialistů z IDC se prý jen díky obrovskému množství prodaných netbooků letos zvýší celkový počet prodaných počítačů o 15,7 % oproti minulému roku, což je vysoké číslo, a takto se daří málokterému průmyslu. V absolutních číslech se má za letošní rok prodat 311 milionů počítačů.

A dvojciferný růst si prý trh udrží i v dalších letech, nejméně do roku 2011. V roce 2012 má být sice pod pomyslnou hranicí 10 %, avšak počet prodaných počítačů za rok se má zvýšit až na půl miliardy, což je vzhledem k tomu, že teprve nedávno jsme oslavili miliardu PC po celém světě, skutečně hodně. Číslo, které svědčí o stále sílící roli počítačů v dnešním světě.

- - Tomáš Šulc

Autor článku