Hlavní navigace

Netbooky se ve firemní sféře neprosadily

24. 9. 2009

Sdílet

Ačkoliv jsou netbooky bezpochyby významným současným trendem, prozatím dokázaly proniknout pouze do uživatelského segmentu. Firmy jejich nasazení dosud vesměs odmítají. Jednou z příčin jsou i obavy z bezpečnostních rizik.

Americký Computerworld ve své analýze nejprve oblast netbooků přesněji definuje. Rozumí jimi zařízení, která nemají interní jednotku CD/DVD, jejich procesorem je energeticky úsporný Athom a obrazovka má uhlopříčku 10 palců. Následuje podrobný výčet výhod a nevýhod netobooků. V oblasti bezpečnosti není důvod, proč by netbook nemohl sdílet firemní bezpečností politiku jako jakýkoliv jiný klient, běží na nich i standardní bezpečnostní programy pro ochranu koncových bodů (alespoň tedy na netboocích s Windows; u netbooků s Linuxem a částečně i s Windows se ovšem ukazuje jako problém, že procesor atom nedisponuje takovými možnostmi správy jako technologie Intel vPro).

Dalším bezpečnostním nedostatkem netbooků je, že nepodporují biometrickou identifikaci ani technologii TPM (Trusted Platform Module). Nebyl by sice v principu problém ji do netbooků přidávat, tím by se však z pohledu výrobce i uživatele ztratil jeden z významných plusů těchto zařízení – nízká cena. Někteří dodavatelé údajně uvažují o tom, že by netbooky dodávali s integrovanou kamerkou a softwarem pro rozpoznávání tváře, což by mělo sloužit pro bezpečnou autentizaci přístupu.

Nasazení netbooků ve firemní sféře problematizují i levné verze operačních systémů (Windows XP Home Edition nebo brzy Windows 7 Starter Edition), jejichž plná integrace do podnikové infrastruktury minimálně vyžaduje dodatečný čas. Chybí i přehrávač CD/DVD – na pracovních cestách, např. při čekání na letištích a v letadlech.

A nakonec – výkon netbooků a velikost klávesnice a obrazovky přece jen snižují produktivitu.

CS24

 

Na podobný problém jako netbooky narážejí ve firemní sféře také smartphony. Viz také: iPhone versus BlackBerry.