Hlavní navigace

NetWare 5

1. 6. 1998

Sdílet

Koncem ledna Novell uvolnil druhou beta-verzi nového serverového operačního systému NetWare 5, který se původn


Koncem ledna Novell uvolnil
druhou beta-verzi nového
serverového operačního systému
NetWare 5, který se původně
skrýval pod kódovým označením
Moab. V tomto článku bych vás
chtěl seznámit s některými
novinkami, na něž se můžete
těšit.

Na první změnu narazíte hned při instalaci . Můžete se totiž rozhodnout, zda provedete instalaci v textovém nebo grafickém režimu. Chcete-li si vyzkoušet nové grafické uživatelské rozhraní, stačí spustit instalační skript install.bat s parametrem /G . Nenechte se zaskočit. Několik počátečních kroků bude i v tomto případě probíhat v textovém režimu. To proto, že je nejprve třeba připravit prostředí pro spuštění vlastního grafického programu založeného na Javě. S grafikou na serveru se nemusíte rozloučit ani po instalaci. Součástí distribuce je totiž i X-Window server, známý především uživatelům unixových systémů.

Jedním z důležitých rysů nového produktu je přechod z dosavadního protokolu NetWare/IP na nativní protokol IP . Nicméně i nadále NetWare 5 plně podporuje protokol IPX. Záleží pouze na správci sítě, pro který z těchto dvou se rozhodne. Vyloučena není ani možnost použít oba protokoly současně.

Jedním z nejobtížnějších úkolů síťových administrátorů nepochybně je i správa IP adres a přístupu k Internetu. NetWare 5 integruje Domain Name System (DNS) a Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) s Novell Directory Services (NDS), čímž přináší uživatelům sítě další úroveň nezávislosti na lokalitě a správcům nové možnosti při správě systému. Při instalaci služeb DNS/DHCP dojde mimo jiné k rozšíření schématu NDS. Díky tomuto rozšíření můžete nyní v NDS uchovávat i informace o DNS jménech a DHCP IP adresách. K monitorování, konfigurování a správě těchto služeb v NDS slouží správcovská aplikace (DNS-DHCP Administration)
napsaná v Javě.

Zásadní proměnou prošlo i jádro operačního systému . NetWare 5 přináší nový Multi-Processing Kernel (MPK). Na rozdíl od IntranetWaru, který má jádro dělené pro procesor 0 a všechny ostatní, je zde pouze jedno jádro běžící na všech procesorech. Obsahuje preemptivní multitasking s definovatelnými přepínacími strategiemi. Součástí nové verze je i Java Virtual Machine for NetWare, který poskytuje možnost spouštět Java aplikace přímo na serveru. Ke zvýšení výkonu serverů NetWare přispívá i nový systém práce s pamětí, jenž umožňuje aplikacím pracovat v navzájem oddělených oblastech paměti a přináší i výhody paměti virtuální. NetWare 5 navíc automaticky monitoruje činnost aplikací a ve fyzické paměti udržuje pouze aktivní části jejich kódu. Výsledkem je spolehlivější chod serveru s efektivnějším využíváním paměti, které sníží celkové paměťové nároky. Řada uživatelů jistě uvítá i podporu pro Hot Plug PCI. Díky této technologii lze vyměňovat karty v serveru bez nutnosti jeho odstavení.

Novell Storage Services (NSS) představují nový souborový systém, určený pro IntranetWare a pro NetWare 5. Tento systém je zpětně kompatibilní a odstraňuje některá omezení současného souborového systému. NSS využívá k organizování a lokalizaci dat na svazku místo FAT tabulky strukturu B-trees. To má za následek výrazné zrychlení přístupu k datům a snížení paměťové náročnosti při práci s velkými svazky. NSS podporuje neomezený počet svazků na jednom serveru: každý svazek může teoreticky obsahovat až 264 souborů a velikost jednoho souboru může být až několik TB.

Novell Distributed Print Services (NDPS) představují tiskovou architekturu nové generace, na jejímž vývoji se podílely také firmy Hewlett-Packard a Xerox. NDPS poskytují plně distribuovanou klient/server tiskovou architekturu pro prostředí NetWare, která umožňuje správcům snadno instalovat a spravovat síťové tiskárny a přináší uživatelům zlepšené možnosti řízení jejich tiskových úloh. Dále NDPS zahrnují zjednodušení tisku (plug-and-print), obousměrnou výměnu informací mezi klientem a tiskárnou, úzkou integraci s NDS, automatické zavedení ovladačů tiskáren na pracovní stanice bez zásahu uživatele, propracovanou správu tiskáren prováděnou prostřednictvím NetWare Administratoru, tisk metodou drag-and-drop a další schopnosti.

Dokumentace k NetWaru 5 je zpracována ve formátu HTML. K prohlížení slouží Netscape Navigator 4, který je na příslušném CD přítomen jako nainstalovaná aplikace. Jestliže tedy zasunete stříbrný kotouč s on-line dokumentací do mechaniky CD-ROM vašeho počítače, prohlížeč se automaticky spustí a můžete ihned, bez zdlouhavé instalace, začít pracovat.

Řadu změn prodělal i systém zálohování dat . Mezi ty nejzajímavější patří především grafické uživatelské rozhraní pro Windows 95, protokolová nezávislost a vylepšené možnosti plánování jednotlivých úloh. Součástí nové architektury jsou také noví agenti (TSA - Target Service Agent) pro klientské stanice s operačními systémy Windows 95 a Windows NT. Nové serverové moduly umožňují zálohovat DOS partition serveru (TSADOSP.NLM) a svazky s novým souborovým systémem NSS (TSA500.NLM).

Netscape FastTrack Server for Novell NetWare nahradí při distribuci nového produktu původní Web server od Novellu. S¦produktem NetWare 5 získáte také horkou novinku Z.E.N.works (Zero Effort Networking for Users), což je nástroj určený pro správu pracovních stanic. Bohužel zdarma obdržíte tzv. Starter Pack, který obsahuje pouze Novell Application Launcher a Workstation Manager. Pokud potřebujete produkt se všemi funkcemi, budete si muset připlatit.

Určitě by se našla řada dalších novinek, na které se v tomto článku nedostalo. Snažil jsem se vybrat alespoň ty nejdůležitější. Chcete-li se s¦produktem NetWare 5 blíže seznámit už nyní, navštivte www.novell.cz a vyžádejte si beta-verzi. Další možností je počkat do léta, kdy by měl být NetWare 5 uveden na trh.


NetWare 5
+ přechod na nativní IP
+ integrace DNS a DHCP s NDS
+ Novell Storage Services
+ vylepšené zálohování dat

ANOTACE (do obsahu čísla)

Serverový operační systém nové generace.