Hlavní navigace

Neuronová síť dokáže předvídat hru tenistů, pomůže třeba trenérům

18. 1. 2019

Sdílet

 Autor: © Maksim Kabakou - Fotolia.com
Byť se některé vědecké studie mohou zdát poněkud zbytečné, často ve skutečnosti představují příklad využití technologie pro budoucí nasazení v podnikové sféře. Nejinak je tomu i v tomto případě.

Nedávná australská studie publikovaná pro Arxiv se zabývá pokročilou předpovědí toho, kam tenista příště odpinkne míček – zjednodušeně řečeno, kam tento míček dopadne.

Framework je inspirován nedávnými pokroky v AI, konkrétně v sobě kloubí pokročilé paměťové modely s hlubokými neuronovými sítěmi. Síť se učí chování tenisty postupně, v tomto případě na příkladu australského Tennis Open z roku 2012.

Vědci ve svém výzkumu popisují nejen to, že je AI schopno předpokládat chování a hru soupeře, ale činí tak na úrovni rovnocenné nebo přesahující živého hráče.

Odhadnout dopad míčku není jednoduché ani pro profesionální hráče, létají v obrovský rychlostech a soupeř se samozřejmě snaží hrát co nejméně předvídatelně; roli hraje i např. rotace míčku daná odpalem z rakety.

Ve výsledcích studie je znatelné překvapení výzkumníků, kteří zjistili, že je systém schopen se poměrně dobře přizpůsobovat stylu různých hráčů, nejen těch, kteří sloužili jako hlavní vzorek pro trénování sítě.

CS24

Při dalším rozvoji bude podle vědců framework schopen nalézt využití například u trenérů, vylepšení inteligentních kamerových systémů pro poutavější vyobrazení zápasů, ale také třeba pro pozápasové vyhodnocování: systém by mohl hráčům lépe pomoci pochopit nejen strategii, sílu a slabiny soupeře, ale také své vlastní.

„Naše kvantitativní a kvalitativní analýza datasetů z Tennis Open dokazuje schopnost představené metodiky předvídat komplexní, reálné hráčské strategie s potenciálem být aplikována i do jiného kontextu,“ uzavírají studii vědci a naznačují, že by v bohatém sportovním odvětví mohla jejich neuronová síť najít profitabilní místo – obzvláště u profesionálů.