Hlavní navigace

NHL 08 - každoroční příděl hokeje

5. 10. 2007

Sdílet

Jako pamětníkům NHL Hockey se nám to těžko říká, avšak v souvislosti s patnáctým ročníkem hokejové simulace EA nemůžeme jinak. Pokud si NHL 08 budete chtít skutečně užít, to nejhorší co můžete udělat je zkusit ji hrát na počítači s klávesnicí.

Jako pamětníkům NHL Hockey se nám to těžko říká, avšak v souvislosti s patnáctým ročníkem hokejové simulace EA nemůžeme jinak. Pokud si NHL 08 budete chtít skutečně užít, to nejhorší co můžete udělat je zkusit ji hrát na počítači s klávesnicí.



Hokej vznikající v dílně vancouverských vývojářů sice vychází několik ročníků jako multiplatformní hra, PC však EA evidentně již příliš nezajímá, neboť série NHL se v USA podle slov zástupce firmy hraje už jen na konzolích. Nejde pouze o lepší grafiku, která své skutečné možnosti předvádí na „next-generation“ enginu, jenž je použit ve verzi pro Xbox 360 a PS3, ale také o nové finesy v ovládání a o další možnosti, které bychom ve hře určené pro PC marně hledali (kupříkladu možnost přepínat hru do brankářského módu). Ostatně že PC verze je dnes „méněcennou“ platformou svědčí skutečnost, že EA před oficiálním vydáním hry raději vydali demo pouze pro Xbox 360 a na svých oficiálních stránkách zveřejnili seznam „game features“, kterými se pyšní také jen konzole.



„Na klávesnici jsou možnosti ovládání pohybů hráčů ve srovnání s gamepadem velice limitované a již několik ročníků v zásadě neměnné.“



Loňská hra NHL 07 mohla být z hlediska zdejších fanoušků série přelomová, neboť prvně umožňovala zahrát si tuzemskou extraligu a navíc byla doplněna českým komentářem dvojice Robert Záruba–Petr Vichnar. Zároveň však šlo o nejhůře hodnocenou hru v celé sérii, neboť z hlediska gameplaye, grafiky, zvuků i všeho ostatního nepřinášela proti NHL 06 již prakticky žádnou změnu a nevyvarovala se řady chyb, včetně nepřirozeně působícího českého komentáře. Z tohoto pohledu je tedy třeba vnímat letošní ročník hry na PC jako verzi, která se soustředí spíše než na rozvíjení předchozího herního systému na odstraňovaní jeho nedostatků (brankáři letos už nepouštějí tak laciné góly jako loni). Jak dopadl český komentář zatím hodnotit nemůžeme, neboť jsme NHL 08 hráli z verze zaslané do GameStaru od EA Review Preview Teamu, v níž čeština ještě zpřístupněna nebyla. Náš názor na lokalizaci přineseme v brzké době.




Počeštěná NHL 08
O český komentář se znovu postarali Robert Záruba a Petr Vichnar a přestože celkově dopadl o něco zdařileji než loni, některých nechvalně známých lapsů se znovu nevyvaroval. Čeština má samozřejmě složitou gramatiku (sedm pádů podstatných jmen, složité slovesné tvary a vidy atd.), což se projevuje tím, že komentář místo pojmenování konkrétních hokejistů radši nadužívá neurčitého, všeobecného či nevyjádřeného podmětu („Připravují se na vhazování.“, „Co by si tento tým počal bez tohoto hráče?“). Horší ale je, že vedle mnoha povšechných, nicneříkajících a monotónně se opakujících frází („Nechal si puk pro sebe.“) během hry zaznívají kostrbaté věty typu „Mají velký talent hrát skvělý hokej.“ nebo zcela nečeské, necitlivě přeložené obraty typu „tvrdý konec“ používané v momentě, když hráč zastaví soupeře. Komentátoři navíc místy hovoří o něčem, co se na ledě neděje (například branku, která padne po střele, zákroku brankáře a následné dorážce, popíší jako „přesnou přihrávku na gól“). Občas navíc i špatně vyskloňují jména, především u brankářů. Další problém je s poslepováním dabingu, který nebyl v mnohých situacích namlouván po větách, ale jen po jednotlivých slovech, což je znát na proměnlivé intonaci hlasů, ale také na občasném náhlém „useknutí“ věty. Poslední připomínka k lokalizaci souvisí s českou extraligou. Nechme teď stranou neaktuální soupisky. Je ale vskutku zarážející, že tým Sparty, který v posledních dvou ročnících ligu vyhrál, má ze všech mužstev to nejhorší statistické hodnocení...



Letošní ročník, jehož oficiální „tváří“ se na verzi určené pro tuzemský trh, poprvé stal český hráč (kdo jiný než Jaromír Jágr), je přece jen zdařilejší, než byl ten loňský, byť laťka byla nasazena hodně nízko. NHL 08 se v PC verzi soustředí na určité propracování systému Skill Stick, který – pokud používáte gamapade se dvěma analogickými páčkami – umožňuje hokejistu šikovněji ovládat respektive s ním kličkovat. Levou páčkou přesněji ovládáte jeho bruslení, pravou pak můžete šachovat s jeho hokejkou. Dohromady to umožňuje novými způsoby obcházet obránce nebo provádět blafáky (puk lze například předsouvat do volného prostoru). V důsledku „analogově ovládané hry tělem“ se v NHL 08 objevují nové drobné animace, které virtuální hokej opět více přibližují jeho reálnému předobrazu (autentičtěji působí především střety útočníka s gólmanem).



Na klávesnici jsou však možnosti ovládání pohybů hráčů velice limitované a již několik let v zásadě neměnné. Ovládání se omezuje na osm základních tlačítek (včetně kláves pro ovládání hráčů bez puku – systémy Open Ice Control a Open Ice Support), jež doplňuje několik kláves pro strategické činnosti. Nechybí mezi nimi ani tlačítko pro bitky, během testování hry jsme se ale do žádné nedostali. Přitom z osobních soubojů před brankou je zjevné, jak hodně je hra „fyzická“. Navzdory všem strkanicím mezi obránci a útočníky, jsou ale rozhodčí i na nejpřísnější úroveň k mnohým faulům slepí a hluší.



K vylepšení došlo v případě umělé inteligence, k poznání to však je až na nejvyšší úroveň obtížnosti: obránce například dokáže zmařit nahrávku do gólové pozice třeba jen chytrým položením hokejky na led. S jistým zvýšením AI je spjata možnost plánovat útočné kombinace. Potěšující je, že kromě NHL, mezinárodního turnaje, české, švédské, finské a německé ligy si prvně můžete zahrát i s devětadvaceti licencovanými týmy nižší zámořské soutěže AHL.



Některé letité nedostatky ale přetrvávají: počítačový soupeř je – když se mu zachce – schopen nasázet během dvou tří minut sérii tří čtyř slepených branek, virtuální obránci nedostatečně kryjí modrou čáru, hra je ve srovnání se skutečností přehnaně agresivní a rychlá. Pro PC určená verze NHL 08 je zkrátka opět přelévání starého vína do nové láhve, které nejvíce ocení ti, kdož si naposledy zahráli NHL 2005.



CS24

Hodnocení: 6.2
Žánr: sportovní simulace
Výrobce: EA Sports
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor pro ČR: EA Czech
Lokalizace: kompletní
Cena: 1299 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.easports.com/nhl08

Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 1247Kč s DPH.