Hlavní navigace

Nokia E61: pohodlná klávesnice

1. 9. 2006

Sdílet

Moderní smartphone pro mobilní kancelářskou práci Velký displej, pod ním plochá klávesnice na první pohled ...


Moderní smartphone pro mobilní kancelářskou práci



Velký displej, pod ním plochá klávesnice na první pohled dosti podivná placka o rozměrech 117 x 70 x 14 mm a hmotnosti 144 g. Nokia E61 je proti ostatním smartphonům tedy přece jen trochu větší (dostala bohatý prostor pro klávesnici), přičemž především šířka telefonu bude činit majitelům menších dlaní potíže. Nejmarkantněji pak jeho rozměrnost pocítí při psaní jednou rukou. Právě v tomto je zřetelný rozdíl mezi konceptem, jaký představuje například
Treo 650 (chytrý telefon s klávesnicí a Palm OS), které je sice tlustší a jeho klávesnice menší, ale pro ovládání jednou rukou daleko lépe vyřešené. Klávesnice Nokie E61 disponuje standardním rozložením Qwerty, přičemž numerická klávesnice není samostaná, ale sdílí klávesy s písmeny jde tedy o standardní řešení používané u mobilních přístrojů vybavených plnou klávesnicí.
Ovládání telefonu kromě funkčních tlačítek zajišťuje joystick, jenž se vývojářům zrovna nepovedl. Kromě hlubšího zapuštění, na které si lze zvyknout, dali vývojáři (zřejmě v obavě, aby nedocházelo k náhodnému "štrejchnutí" v kapse saka apod.) tomuto joysticku do vínku značnou tuhost. Mnohdy jste totiž nuceni prstem skutečně tlačit na boční stěnu joysticku, na rozdíl od jiných modelů, u nichž si vystačíte s lehce položeným palcem na "střechu" joysticku a jeho vychýlením na potřebnou stranu. Než si na tuto skutečnost zvyknete, budete mít za sebou řadu okamžiků, kdy joystick prostě váš příkaz neakceptuje či vám prst z joysticku sklouzne.
Displej představuje výrazně lépe navrženou část telefonu, byť jeho celková plocha je menší než u populárních komunikátorů N9500/9300. Podle našeho názoru jde ale o daleko přijatelnější řešení než v případě zmíněných obdélníkových komunikátorů dokumenty i e-maily a vlastně jakýkoliv text je člověk zvyklý zpracovávat spíše vertikálním směrem, nikoliv pohyby hlavou po horizontu (otáčející hlavu zleva doprava). Bohužel rozlišení displeje 320 x 240 pixelů pro nás znamenalo zklamání. Zejména při brouzdání po webu a zobrazování fotografií je obraz viditelně hrubý, ztrácí detailní vykreslení. Pro kancelářské aplikace to však nepředstavuje výrazný problém.
Vývojáři do modelu N61 nezahrnuli integrovaný fotoaparát, což odpovídá konceptu firemního mobilu. Mnoho společností prostě nechce, aby zaměstnanci disponovali nástrojem pro pořizování obrazové dokumentace.
Nokia neopomenula do N61 integrovat Wi-Fi, a tím uživateli umožnila telefonování po internetu prostřednictvím technologie VoIP. Jelikož jsme Nokii E61 testovali skutečně dlouhodobě a používali ji například v Německu během MS (stadiony byly hustě pokryty Wi-Fi signálem), mohli jsme využívat této vlastnosti společně s neomezeným přístupem k firemnímu e-mailu a celkově internetu co hrdlo ráčilo. Ačkoliv jsme v té době neměli potřebu operativně zpracovávat či spíše tvořit rozsáhlé dokumenty, Nokia E61 nám umožnila nechat doma notebook.
Právě využití e-mailové komunikace a přístup na internet jsou u E61 vyřešeny excelentně. Samotný prohlížeč je velmi rychlý a možnosti nastavení e-mailové schránky, včetně tunelu, jsou bohaté. Jediná výtka vůči e-mailovému klientu směřuje k absenci zobrazení velikosti zprávy přímo v základní obrazovce, kde sice vidíte datum, respektive čas, hlavičku zprávy, ale informace o její velikosti chybí. Jinak lze stahování zpráv samozřejmě nastavit od velikosti (v kB), částečného stažení až po periodicitu kontroly příchozích zpráv či jejich odesílání. Navíc k vylepšení firemní komunikace je k dispozici i bezplatná služba Nokia Business Center, která doplňuje služby například firemního serveru o push email. Pro připojení kromě námi preferovaného Wi-Fi slouží i implementované mobilní technologie GPRS, EDGE či UMTS.
Nokia E61 samozřejmě nepostrádá základní multimediální funkce, jako je například možnost přehrávání videa pomocí Real Playeru (telefon je vybaven miniSD slotem), ale jeho hlavní oblastí použití směřuje ke "kancelařině", a to i když v této chvíli je k dispozici ještě stále daleko menší množství programů. E61 totiž využívá novou verzi 3 platformy Series60 (Symbian 9.1), se kterou nejsou starší verze kompatibilní. Z hlediska výdrže na baterii je na tom E61 poměrně slušně, při vyřizování běžné agendy může bezpečně pracovat bez nabíjení po dobu dvou dnů.

Nokia E61

velký displej
podpora 3G sítě, Wi-Fi
internetový prohlížeč
VPN klient
tuhý ovladač (joystick)
starší aplikace nejsou kompatibilní
Cena včetně DPH: 10 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Nokia,
www.nokia.cz

Autor článku