Hlavní navigace

Noste PC stále sebou!

1. 3. 2007

Sdílet

Brašny a batohy Targus přicházejí na náš trh Značka Targus u nás na rozdíl od jmen jako je Samsonite či Dic...


Brašny a batohy Targus přicházejí na náš trh



Značka Targus u nás na rozdíl od jmen jako je Samsonite či Dicota příliš známá není. Přesto se ale jedná o jednoho z největších výrobců brašen, batohů a dalšího příslušenství pro přenášení notebooků, PDA a dalších digitálních hraček. Drtivá většina produkce firmy Targus je ale prodávána pod jinými značkami například většina originálních brašen pro notebooky IBM pochází právě od tohoto výrobce. U nás v minulosti Targus tak trochu nenápadně distribuovala například firma PC Plus (jejich stránky rozhodně doporučujeme jsou sice ohyzdné, ale najdete na nich katalog a obchod s velmi dobrými cenami nejen v případě značky Targus, ale kupříkladu též bezkonkurenční sortiment a ceny kabeláže pro PC). Nyní se ale Targus rozhodl vstoupit na náš trh razantněji a nabídl nám možnost některé ze svých produktů vyzkoušet.

Ambassador Notebook Attaché

Zásadní problém většiny notebookových brašen je, že vypadají jako notebookové brašny. Svůj obsah dávají najevo tvarem, vzhledem a v nejhorším případě též logem výrobce notebooku. Nevidíme jediný rozumný důvod, proč dávat najevo, že máme přes rameno či na sedadle v autě (stačí zastavit na křižovatce...) vybavení za desetitisíce. Netěší nás ani černá uniformita drtivé většiny brašen určených pro notebooky. Problém je, že mnohé netradiční a zajímavé brašny nejsou stavěny tak, aby dokázaly ochránit notebook při nešetrném zacházení.
Stylová hnědá Targus Ambassador Notebook Attaché na první pohled vypadá spíše jako módní doplněk než jako běžná brašna pro notebook. Jemně zpracovaná hovězí kůže na tuhé kostře, kvalitní kožený popruh s rozšířenou částí, příjemné kožené ucho a především solidní a bezchybně provedené šití světlou nití z ní dělají skutečně módní záležitost. Poněkud netradičně je řešeno otvírání, horní část brašny totiž přesahuje přes celou čelní stranu, což sice vypadá fantasticky, ale z praktického hlediska to ztěžuje přístup k obsahu. Na druhou stranu to umožňuje, aby byl mobilní telefon, PDA, vizitky a pera umístěny přímo pod tímto přesahujícím krytem. Ve vybavení nechybí plátěné pouzdro na nabíječku a kabely notebooku. Brašna má uvnitř pouze dva oddíly zadní slouží pro notebook s úhlopříčkou do 15,4" a je zajištěn pružnou páskou se suchým zipem, zatímco přední slouží pro uložení případného příslušenství či dokumentů. Na zadní stěně brašny je pak kapsa na noviny či časopisy a speciální výsuvné pouzdro na pas a letenky.
"Ambassadora" jsme jako jediného měli možnost testovat skutečně dlouhodobě (před rokem si jej totiž jeden z členů redakce pořídil), a tak můžeme posoudit i jeho odolnost a trvanlivost. Zde se jako hlavní problém projevilo uchycení popruhu Targus totiž své brašny dodává s popruhem uchyceným karabinami způsobem, kdy závlačka karabiny je otočena směrem k brašně. Při nošení tím bohužel dochází k odírání kůže na bočních hranách. Nechápeme, proč tak výrobce činí karabinu stačí otočit a je po problému, majitel na to ale obvykle přijde až v okamžiku, kdy byla napáchána menší či větší škoda.
Pokud vám záleží nejen na praktičnosti, ale též na stylovém vzhledu, je Targus Ambassador Notebook Attaché výtečnou volbou. Přístup do brašny je díky velkému hornímu dílu neobvyklý a možná trochu nepraktický, celkově jsme s ní ale po roce používání velmi spokojeni. Za kombinaci neobvyklého stylu a výtečného zpracování jsme jí udělili ocenění Top Produkt. Doporučená cena 5 999 Kč v tomto případě odpovídá kvalitě a netradičnímu provedení.

Leather Attaché Case

Podobně jako u modelu Ambassador i Leather Attaché o sobě do světa nekřičí: jsem brašna na notebook, a to je jedině dobře. Přece jen se ale jedná o klasičtější a konzervativnější model, zpracovaný v kvalitní černé kůži, s otvíráním uprostřed čelní stěny. Popruh je tentokrát plátěný s vyztuženou částí na rameno a zdál se nám možná až příliš jemný snadno se zamotával a otáčel. Attaché je ale díky komfortnímu madlu vhodná i pro nošení v ruce. Výrobce udává kompatibilitu s notebooky do uhlopříčky 15,4", nám se ale z vnějších rozměrů i vnitřního prostoru zdálo, že by možná pojala i přístroje o fous větší možná i 16" širokoúhlé (před koupí to ale rozhodně vyzkoušejte). Vnější rozměry nejsou bohužel příliš praktické, pokud cestujete MHD či jen jdete nakupovat a své cenné IT vybavení nehodláte nechat v zaparkovaném autě. Brašna je poměrně široká a snadno s ní budete narážet do předmětů a spoluobčanů.
Velké rozměry ale znamenají též velký vnitřní prostor a to nejen v zadním oddílu určeném pro notebook, ale i v přední části, kde se nachází rozměrná vodorovná kapsa na nabíječku a kabely a menší kapsy na CD, vizitky a další příslušenství. Bohužel zcela chybí speciální prostor na mobilní telefon či PDA. Přední část je překryta sklopnou stěnou (na zip) a taška tak po kompletním otevření vytvoří jakési miniaturní "pracoviště".
Leather Attaché Case je ideální pro ty, kdo nechtějí klasickou notebookovou brašnu, ale zároveň preferují tradiční černé provedení a dostatek vnitřního prostoru. Pokud si ji pořídíte, nezapomeňte obrátit karabiny popruhu, abyste podobně jako u modelu Ambassador zabránili poškození bočních hran.

Global Executive Backpack

Pokud patříte mezi příznivce hromadné dopravy či jednostopých dopravních prostředků, pak asi nejsou klasické brašny přes rameno ničím pro vás. Batohy jsou ale často příliš nápadné, barevné a nepříliš praktické.
Hlavní prostor tohoto "business" batohu je koncipován pro notebooky osazené 15,4" displeji. Rozměry nylonového batohu (46 x 40 x 18 cm) sice dovoluji do něj vtěsnat i sedmnáctipalcový širokoúhlý notebook, ovšem v tomto případě jde již o život, tedy vlastně o víko. Hrana sedmnáctky totiž sahá přesně k zipu batohu, takže uživatel riskuje minimálně odření povrchu. Lze sice získat další prostor, čímž si notebook více sedne do vymezeného prostoru, ovšem pouze za cenu odstranění spodních vnitřních kompenzačních výztuh uchycených suchým zipem. Ty standardně slouží k zachycení a zmírnění nárazů vedených na spodní stranu batohu například při pokládání na zem a pomáhají fixovat notebook v batohu i při běhu apod. O ochranu notebooku se starají na kritických místech i sendvičově řešené výztuhy, které pomáhají rozložit tlak na stěnu batohu a energii namíří do stran. Batoh má celkem tři samostatné prostory, uzavřené zipy.
Hlavní je rozdělen na tři části segment pro notebook (36 x 30 x 5 cm ) a dva oddíly pro další příslušenství jako je přenosná tiskárna. V případě potřeby do tohoto prostoru místo IT vybavení vměstnáte dvě dvoulitrové PET láhve a sportovní obuv. Při šikovném využití místa s sebou kromě notebooku můžete přenášet i základní obuv a oblečení pro sálové sporty, samozřejmě včetně hygienických potřeb.
Druhý prostor se samostatným zipem slouží především pro uložení agendy. Nalezneme v něm několik samostatných kapes pro zasunutí faktur či korespondence, samostatný obal pro mobilní telefon a rovněž i obal a prostor pro uložení letenky. Celé uspořádání se drží zvyků, které známe z klasických kufříků. I v tomto oddíle je samozřejmě volný prostor v praxi zde může být litrová láhev či termoska, na které je zde pamatováno skrytým úchytem. Za třetím zipem je v podstatě pouze kapsa na několik balíčků papírových kapesníků. Umístěn je standardně na vrchní straně celého batohu.
Hlavní zip je veden téměř po celém obvodu batohu, takže při úplném rozepnutí dovoluje jeho otevření do pomyslného písmene V. Batoh má tak velice dobrou přístupnost a velice přehledný je tím i celý vnitřek. Má i vynikající pevnost, povolil až skutečně při vysokém vyplnění batohu a tím způsobeném tlaku zevnitř batohu. I po několikanásobném "rozjetí" však při návratu ke standardním podmínkám jezdec v pohodě zoubky spojil a ani po měsíci takovéhoto zatěžování nedošlo k samovolnému rozevření. Nosný systém vyhovuje současným požadavkům na tento typ zavazadel. Má dostatečně široké části popruhu i bederního segmentu a váha je dobře rozložena. Excutive Backpack vyjde dráže než běžné batohy v supermarketu, nabízí ale kvalitní zpracování, klasické černé provedení a výbornou ochranu notebooku.

Targus Premier Leather Deluxe

Velmi elegantní černá celokožená brašna na popruhu ze stejného materiálu, opatřeného robustními kovovými karabinami, patří k tomu nejlepšímu, čím se můžete na cesty vybavit. Celkové uspořádání vnitřního trojkomorového prostoru s pevnými přepážkami, výklopná přední stěna i rozdělená vrchní klopa se dvěma samostatnými upínacími zámky svědčí o tom, že návrhář brašny skutečně přemýšlel. Taška je i díky pevné kůži "poněkud hmotnější" a bez jakéhokoliv obsahu váží 2,25 kg. Vnější rozměry brašny jsou 44 x 33 x 12 cm, přihrádka na notebook s rozměry 36 x 30 x 6 cm pojme přenosný počítač s maximální úhlopříčkou 15,4 cm. Do druhé přihrádky je možné uložit dokumenty a příslušenství k počítači, pro které je připraven úzký vyjímatelný box. Třetí komora s bočními zdrhovadly je po jejich otevření a vyklopení přední stěny velmi snadno přístupná. Nabízí prostor pro uložení a uchycení PDA, mobilního telefonu, vizitek, nechybí přihrádky na CD/DVD, karabina na klíč, překvapí i malá svítilna, vhodná například pro snadné hledání v brašně při špatných světelných podmínkách. Vnitřní část přední stěny je opatřena síťovou přihrádkou na dokumenty nebo drobné příslušenství, do stejné stěny je z vnější části zapracována i přihrádka s boxem pro doklady nebo letenku. Rychlý přístup k dokumentům může zajistit i větší kapsa všitá do zadní stěny brašny. Místo dlouhého rozvádění možných variant pro uložení věcí se raději podívejte na obrázky, které jsou dostatečně ilustrativní.
Brašnu jsme používali přibližně osm týdnů a při běžném provozu jsme na ní nestačili způsobit v podstatě žádnou škodu. Drobné provozní nárazy v prostředcích MHD, automobilu nebo výtahu nezanechaly na materiálu stopy. Na začátku nám trochu vadil tuhý a poměrně neforemný popruh, ale jeho vlastnosti se změnily po třech či čtyřech dnech používání, kdy jsme v brašně nosili notebook a další drobnosti s celkovou hmotností kolem 6-8 kg. Popruh je v ramenní části zpevněný a rozšířený, takže netlačí na rameno.
S použitím aktovky jsme byli nadmíru spokojeni, cena se může zdát vysoká, ale odpovídá kvalitě. A pokud jste do notebooku investovali třeba 80 000, tak vás pár tisícovek navíc na jeho dokonalou ochranu už nevytrhne.
Ceny uvedené v článku jsou doporučené ceny včetně DPH. Při hledání na webu můžete narazit i na nižší.

Targus Ambassador Notebook Attaché

fantastický vzhled
výtečné zpracování
mírně nepraktické otevírání
Cena vč. DPH: 5 999 Kč
K testu zapůjčila firma: Solid Czech s. r. o., www.solid-czech.cz, www.targus.com

Targus Leather Attaché Case

velký prostor kvalitní zpracování
chybí pouzdro na telefon
Cena vč. DPH: 3 399 Kč
K testu zapůjčila firma: Solid Czech s. r. o., www.solid-czech.cz, www.targus.com

Targus Global Executive Backpack

kvalitní zpracování
praktické rozložení prostoru
vyšší cena
Cena vč. DPH: 3 399 Kč
K testu zapůjčila firma: Solid Czech s. r. o., www.solid-czech.cz, www.targus.com

Targus Premier Leather Deluxe

přehledné uspořádání
praktická
cena
Cena vč. DPH: 4 999 Kč
K testu zapůjčila firma: Solid Czech s. r. o., www.solid-czech.cz, www.targus.com