Hlavní navigace

Nová samolepka nabije jakýkoliv mobil či tablet pouhým položením na podložku

27. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Energysquare
Francouzi přišli s nabíjecí podložkou, která dokáže bezdrátově nabíjet hned několik mobilních zařízení současně včetně notebooků, reproduktorů či dronů.

Francouzský startup Energysquare přichází s vychytávkou, která může přinést menší revoluci v nabíjení přenosných zařízení -- bezdrátovou nabíjecí samolepkou, která dokáže nabíjet více přístrojů současně.

Na její výrobu rozjeli crowdfundingovou kampaň na Kickstarteru s cílem dosáhnout částky 30 tisíc eur. Oproti většině ostatních obdobných vynálezů Francouzi nepracují s elektromagnetickou indukcí ani s rezonancí, ale s kondukcí.

Nálepku stačí připojit do nabíjecího/data portu zařízení, přičemž její součástí jsou dvě elektrody napojené na jeho baterii. Jakmile je pak takto „onálepkované“ zařízení postaveno na spojitou nabíjecí podložku tvořenou vodivými čtverci (každý dokáže dodat až 25 wattů), elektrody se při kontaktu se dvěma z těchto čtverců aktivují.

„Podložku i nálepku jsme vytvořili tak, že telefon na ni lze umístit v jakékoliv pozici,“ říká šéf společnosti Thibaut Guédou. „Podložka zařízení rozezná a začne ho zásobovat energií. Nabíjení přitom není vedeno indukcí, ale přímo skrz kontakt nálepky a podložky.“

 Vzhledem ke konstrukci podložky na ní lze přitom nabíjet několik zařízení současně. Jakmile je nabito, podložka nabíjení automaticky zastaví. Přenos energie dokáže stopnout i v případě přítomnosti nežádoucího zařízení, jiného objektu či vody.

Podle Guédoua navíc firma navrhla open source řešení, díky kterému je systém kompatibilní nejen s mobilními telefony nebo tablety, ale celou řadou dalších přenosných zařízení, ať už jde o notebooky, bezdrátové reproduktory, drony, atd.

A zakladatelé Energysquare, kteří na vynálezu pracovali dva roky, tvrdí, že kondukční technologie dokáže nabíjet stejnou rychlostí a spolehlivě jako tradiční síťové nabíječky. Oproti konkurenčním zařízením navíc vykazuje výrazně nižší ztrátovost přenášené energie. Pro rané přispěvatele je základní komplet k dispozici za 39 eur, tedy za částku lehce přesahující 1 000 Kč.

Někteří odborníci jsou ale ke kondukční metodě skeptičtí. Například podle Davida Greena, odborníka na energetické zdroje a bezdrátové technologie ve firmě IHS, patří současnost a blízká budoucnost bezdrátového nabíjení jednoznačně indukci, ta vzdálená pak hlavně magnetické rezonanci, se kterou lze dosáhnout nabíjení i bez přímého kontaktu nabíjeného zařízení a nabíjecího zdroje. V dlouhodobém horizontu se pak počítá i s nabíjením skrz Wi-Fi a další technologie.

ICTS24

Guédou je však o potenciálu vynálezu svého týmu přesvědčen: „Se správným adaptérem dokážeme i skrz malý povrch dodat až dvě stě wattů. Pro indukci je obvyklých tak pět wattů. Výhody jsou tedy hlavně dvě: z krátkodobého hlediska dokážeme nabíjet na jedné podložce vícero zařízení, ve středně dlouhém horizontu takto dokážeme nabít v podstatě jakékoliv elektronické zařízení. A bez ohledu na konkurenci, náš vynález představuje jednoduché řešení i pro ty mobily, které bezdrátové nabíjení nativně nepodporují.“

Odkaz na projekt