Hlavní navigace

Nové 40nm čipy NVIDIA budou předělané GT200

5. 1. 2009

Sdílet

NVIDIA vydala nové informace týkající se nových čipů vyráběných 40nm technologií. Také vešla ve známost cena nové nejvýkonnější 3D grafické karty s čipem GTX 295.

 

 

NVIDIA poněkud zaspala v závodě s ATI o přechod na co nejmodernější výrobní proces, v poslední době však spěchá a už nyní rychle připravuje 40nm technologii. Podle nových informací víme, že 40nm grafické čipy budou designově velmi podobné současným GT200. To jsou sice povedené a výkonné čipy, nicméně v 65nm verzi byly vždy dost velké a produkovaly velké množství tepla, což ztěžovalo napájení a chlazení.

CS24

Přechod na 55nm GT200 výrobu přinesl menší, lépe chladitelné čipy a nové karty jako GTX 260, 285 a 295. Podobně 40nm bude znamenat nejen menší čipy, ale hlavně menší spotřebu a nižší tepelný výkon, takže v důsledku i nižší nároky na chlazení. Respektive při stejné spotřebě a chladících nárocích nabídnou karty vyrobené touto technologií vyšší výkon díky většímu množství shaderů a vyšším frekvencím.

NVIDIA se vždy spoléhala hlavně na výkonné a velké čipy. A pokud už ATI přijde s nějakým sofistikovaným dvoučipovým řešením, kontruje obvykle NVIDIA vlastní dvoučipovou kartou, obvykle řádně výkonnou, horkou a náročnou na příkon.


Tím se dostáváme k nové dvoučipové GeForce GTX 295, jež by se na trh měla oficiálně dostat 8. ledna. První kousky však již přišly k vybraným distributorům a zprávy ukazují na cenu v rozmezí 450 až 500 euro. Při dolní hranici tohoto odhadu a s daní by se předpokládaná cena v Česku měla pohybovat něco málo pod 15000 Kč. To je za grafickou kartu pořádná suma, na druhou stranu si někteří zákazníci rádi připlatí za současnou nejvýkonnější 3D herní grafiku na trhu.