Hlavní navigace

Nové disky Seagate a vychloubaní WD

23. 1. 2008

Sdílet

Seagate dnes představil svůj nový 2,5" notebookový disk řady Momentus s kapacitou 250GB a Western Digital přišel se zprávou o dosažení největší hustoty zápisu, radost WD však rychle zchladil Samsung.

CS24

Seagate Momentus 5400.4 250GB

Jako první se podívejme na nový disk od Seagatu. Jedná se o klasický notebookový disk s plotnami o velikosti 2,5" a rychlostí otáčení 5400 otáček za minutu a kapacitou 250GB. Disk má dvě plotny, rozhraní SATA 3Gb/s a 8MB vyrovnávací paměti. Podle Seagatu má disk maximální odběr pouhé dva watty a díky technologii QuietStep je velmi tichý. Jeho cenu však společnost neoznámila, dodávat na trh je chce už příští týden.

Western Digital se vychloubá

Teď však k tomu zajímavějšímu. Společnost Western Digital, mimo jiné druhý největší výrobce HDD, vydala zprávu, že dosáhla zatím nejvyšší hustoty zápisu na jednu plotnu. Na tu se jí prý podařilo směstnat 320GB dat. Jako důkaz předvedla 320GB disk, který je vybaven pouze jedinou plotnou. Ten má v nejbližších dnech dorazit také do obchodů.

Proti označení „nejvyšší hustota zápisu“ se však velmi rychle ohradila společnost Samsung. Ta totiž již delší dobu (od prosince minulého roku) vyrábí disky s kapacitou 334GB na plotnu, mimo jiné má v repertoáru i 1TB disk se třemi plotnami. Western Digital se tak potýká s úsměvným trapasem.

- - Tomáš Šulc