Hlavní navigace

Nové hybridní disky Seagate

9. 10. 2007

Sdílet

Se svojí nabidkou hybridních pevných disků pro notebooky a další přenosná zařízení přišel i Seagate. Nový Momentus 5400 PSD by se měl vyznačovat především sníženou energetickou náročností.

Nové 2,5" disky jsou určené pro výkonné, high-endové notebooky. Budou se vyrábět ve velikostech 80, 120 a 160GB a kromě klasické 2.5" plotny obsahují také 8MB paměti cache a rozšířenou cache v podobě 256MB rychlé flash paměti. Ta má sloužit jako druhá, větší vyrovnávací paměť a pomáhat disku při přenosu a čtení dat.


Hybridní disky Seagate nesou značení Seagate Momentus 5400 PSD. Plotny těchto disků se budou otáčet rychlostí 5400 otáček za minutu a tak se nabízí otázka, proč Seagate nezvolil 7200 otáček za minutu, když vydává disk u kterého záleží na rychlosti, nikoliv kapacitě.

Podle Seagate jsou hybridní disky podstatně rychlejší. Například Windows prý s běžným notebookovým diskem naběhne za 40 sekund, tento disk je o 8 sekund rychlejší. Seagate se také chlubí sníženou spotřebou, která má být oproti běžným diskům až o třetinu menší.

Cenu a dostupnost na trhu však Seagate nezveřejnil, i když na trhu jsou již přítomny konkurenční modely.

- - Tomáš Šulc