Hlavní navigace

Nové kamery Sony pro rok 2008

14. 1. 2008

Sdílet

Pro rok 2008 nabízí společnost Sony hned celou řadu nových kamerek. Některé jsou se standardním rozlišením, nicméně hlavní pozornost se již zaměřuje na segment HD kamer. Novinek se celkem 19.


Pro rok 2008 nabízí společnost Sony hned celou řadu nových kamerek. Některé jsou se standardním rozlišením, nicméně hlavní pozornost se již zaměřuje na segment HD kamer.

Na trhu se objeví šest nových HD modelů kamer Sony. Objeví se u nich i zcela nové služby, např. technologie pro detekci obličeje ve videu i při focení.

K dispozici bude také nabídka třinácti modelů Handycam se standardním rozlišením. Tyto cenově dostupnější videokamery jsou vybaveny funkcemi jako např. záznam videa v režimu HYBRID na paměťovou kartu Memory Stick (DVD/HDD modely) nebo objektiv Carl Zeiss se 40x optickým zoomem (všechny základní modely).

Celá řada Sony AVCHD (HDD a diskové modely) nyní disponuje rozlišením 1920x1080 obrazových bodů. Toto rozlišení se označuje jako Full HD. Kvalita statických snímků byla zvýšena až na 10 megapixelů.

Snímač ClearVid CMOS nyní obsahuje technologii Exmor rozšiřující její možnosti o sloupcový A/D převodník, který by měl umožnit dosáhnout vysokého rozlišení s nižší hladinou šumu. Výkonný obrazový procesor BIONZ, který byl poprvé použit v digitálních fotoaparátech Sony Alpha a Cyber-shot, nyní vstupuje i do řady Handycam. Tato zobrazovací technologie podporuje vysokorychlostní zpracování signálu, které mnohé z nových funkcí vyžadují. Nové objektivy Carl Zeiss nyní pro všechny modely zajišťují až 15x zoom s optickým stabilizátorem Super SteadyShot.

Další inteligentní funkcí, která dříve byla k dispozici pouze u high-endových fotoaparátů  DSLR a Cyber-shot, je D-Range Optimiser (úprava dynamického rozsahu), která řídí expozici a kontrast tak, aby záběry co možná nejlépe i při snímání proti slunci nebo v problematických vysoce kontrastních podmínkách.

Videokamera AVCHD HDD Handycam nepoužívá žádné pásky ani disky. Nejvyšší model HDR-SR12E je vybavený pevným diskem o kapacitě až 120 GB, údajně dokáže zaznamenávat video ve Full HD po celé dva dny. Pro lepší vyhledání záběrů je kamera vybavena funkcemi Film Roll Index a Face Index, které umožňují rychlé procházení dlouhých hodin záznamu. Zobrazovací technologie nabízí Full HD s datovým tokem až 16 Mbps, rozlišení pro statické snímky až 10 megapixelů, detekce obličeje a D Range Optimiser pro natáčení plus displej Xtra Fine LCD pro prohlížení natočeného záznamu (HDR-SR11E/12E).

AVCHD DVD Handycam umožňuje archivaci veškerého natočeného HD materiálu na kompaktních 8cm DVD discích a paměťových kartách Memory Stick. Doba záznamu činí u dvouvrstvých disků a nové 16GB karty Memory Stick až 7 hodin. Model UX19E navíc obsahuje technologii HYBRID Plus, která prodlužuje dobu záznamu až o další 3 hodiny s použitím 8GB vnitřní paměti. Po natáčení stisknete tlačítko Dubbing (kopírování) a videokamera video vypálí na malý DVD disk, abyste se o ně mohli rychle podělit s rodinou a přáteli - bez nutnosti připojovat kameru Handycam k počítači nebo jinému záznamovému zařízení.

HDV zůstává tou nejlepší volbou pro nadšené kameramany, kteří rádi stříhají své vlastní klipy a zároveň oceňují zpětnou kompatibilitu se svým archivem na DV páscích. Nová videokamera HC9E disponuje mnoha pokročilými, funkcemi, jako je např. bodové měření expozice a ostření s využitím LCD displeje nebo funkce zvýrazňování obrysů („peaking“) doplňující manuální ostření a manuální ostření na nekonečno.

U nejvyšších SD modelů kamer Sony nalezne uživatel také technologie jako ClearVid CMOS snímač s funkcemi Exmor a BIONZ a s optickým stabilizátorem obrazu Super SteadyShot, detekci obličeje a D Range Optimiser.

Tlačítko rychlého zapnutí Quick On by mělo umožnit okamžitě zareagovat na nečekané situace (kromě modelu DV). Výkonný zoom mikrofon i užitečné funkce pro prohlížení záznamu Face Index a Film Roll Index jsou nyní k dispozici u všech HDD a DVD modelů.

Pro rok 2008 řada HDD nově obsahuje funkci záznamu HYBRID, která umožňuje uložit dalších 10 hodin videa na volitelnou 16GB paměťovou kartu Memory Stick a možnost zkopírovat záznam z pevného disku na kartu Memory Stick. Nově jsou u řady kamer standardního rozlišení k dispozici funkce Face Index a Film Roll Index pro automatickou správu vašich záběrů a rychlejší prohlížení natočeného videa. Přiložený software umožňuje např. upload videa na webové stránky typu YouTube.

DVD Handycam zaznamenává video přímo na kompaktní 8cm DVD disk, který následně vyjmete a přehrajete ve stolním DVD přehrávači nebo v DVD mechanice v počítači. Podobně jako řada HDD i DVD modely disponují funkcí HYBRID umožňující záznam dalších hodin videa na paměťovou kartu Memory Stick. Model DCR-DVD410E navíc nabízí i technologii HYBRID Plus s 8GB vnitřní pamětí pro delší čas záznamu, snadnější kopírování a okamžité sdílení.



Letošní řada DV Handycam Sony zahrnuje základní model se 40x násobným zoomem i vyšší 1megapixelový model s 2,7palcovým LCD displejem. Přiložený software pomáhá s uploadem videa na webové stránky a přidává k zaznamenanému videu funkci Map View pro použití s GPS jednotkou.

- - Jaroslav Kasal

ICTS24