Hlavní navigace

Nové mikroprocesory na našem trhu (1. část) - AMD

7. 7. 2008

Sdílet

V průběhu uplynulých měsíců byly na náš trh uvedeny nové modely mikroprocesorů obou nejvýznamnějších výrobců – společností AMD i Intel. Co přinášejí zákazníkovi a jaký procesor má zvolit pro svůj počítač? O tom se dozvíte z následujícího textu. V první části se zaměříme na novinky od AMD, v druhé pak od Intelu.

V průběhu uplynulých měsíců byly na náš trh uvedeny nové modely mikroprocesorů obou nejvýznamnějších výrobců – společností AMD i Intel. Co přinášejí zákazníkovi a jaký procesor má zvolit pro svůj počítač? O tom se dozvíte z následujícího textu. V první části se zaměříme na novinky od AMD, v druhé pak od Intelu.

Procesory AMD

Společnost Advanced Micro Devices uvedla na náš trh celou řadu mikroprocesorů AMD Phenom a AMD Opteron vyrobených v revizi B3, která opravuje především nepříjemný problém starších modelů procesorů s TLB Bufferem. Tato chyba byla sice softwarově opravena, avšak oprava snižovala výkon mikroprocesorů často až o 20 %. Nová revize B3 však přináší i další výhody v podobě vyšších pracovních frekvencí a tudíž vyššího pracovního výkonu.

Modely pro běžné počítače

Aktuální nabídka mikroprocesorů AMD začíná u low-endových modelů AMD Sempron, určených do patice AM2 a AM2+. Tyto CPU jsou vhodné jen pro základní počítačové systémy nebo pro uživatele, kteří chtějí trochu ušetřit. Nízká pořizovací cena však jde ruku v ruce s malým výkonem.

Druhou nabízenou modelovou řadou jsou dvoujádrové mikroprocesory AMD Athlon 64 X2 postavené (stejně jako Semprony) na mikroarchitektuře AMD K8. Tato řada nabízí mnoho variant - od pomalejších modelů s nízkou spotřebou až po výkonné procesory s pracovní frekvencí 3 200 MHz. Tyto mikroprocesory jsou vhodné především do méně a středně výkonných počítačů a pracovních stanic a jejich výkon je více než dostatečný pro běžnou kancelářskou práci.

Vedle dvoujádrových procesorů společnost AMD uvedla na trh také nové nativně čtyřjádrové mikroprocesory AMD Phenom, aktuálně v revizi B3. Kromě čtyř jader procesory využívají pokročilá technologie HyperTransport 3.0, Direct Connect Architecture, Dual Dynamic Power Management, Cool’n’Quiet 2.0 a disponují také integrovaným dvoukanálovým paměťovým řadičem DDR2. Novinky nesou označení AMD Phenom X4 9850, 9750 a 9550 a jejich pracovní frekvence se pohybuje od 2 200 MHz do 2 500 MHz. Jejich nespornou výhodou proti konkurenci je osazení vyrovnávací paměti třetí úrovně a to 2 048 kB velkou pamětí sdílenou pro všechny jádra dohromady.

Nejnovějším počinem AMD je uvedení prvních x86 kompatibilních mikroprocesorů se třemi jádry. Nová řada procesorů je označena jako AMD Phenom X3 a v současné době jsou k dispozici tři modely – 8750, 8650 a 8550. Protože každé použití vícejádrových procesorů vyžaduje patřičně optimalizované aplikace, problém nebude ani při použití tříjádrových modelů. Mikroprocesory AMD Phenom X3 a X4 jsou vhodné především pro výkonnější počítačové sestavy a pracovní stanice, všude tam, kde uživatel využije propustnost systémové sběrnice HyperTransport 3.0 v kombinaci s vysokým výkonem vícejádrové mikroarchitektury AMD K10.

Nenechte si ujít:
AMD: konkurenční boj s Intelem o X86 platformu přituhuje

AMD: Experti radí co dělat, aby firma přežila

Intel snižuje ceny procesorů, AMD je pod tlakem

Bude nový 45nm čip Shanghai spásou pro AMD?

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

AMD uvádí tři nové čtyřjádrové Phenomy X4
S uvedením nové revize procesorů AMD Phenom byl na náš trh uveden také zcela nový čipset společnosti AMD s označením AMD 780V/G (následovník oblíbeného modelu AMD 690V/G). Čipset plně podporuje mikroprocesory AM2+, rychlejší sběrnici HyperTransport 3.0, nabízí vylepšený integrovaný grafický čip s podporou rozhraní DirectX 10.0 a využívá nejnovější verzi jižního můstku SB700. Ten nabídne podporu pro šest SATA 3 Gb/s konektorů, 12 USB portů verze 2.0 a 2 USB porty 1.1 a významně zvyšuje datovou propustnost zmíněných rozhraní.
Díky integrovanému grafickému jádru se jedná o dobrou volbu pro systémy, které si vystačí s jednoduchou grafickou kartou, ale současně umožní připojení DVI nebo HDMI displejů. Pokud uživatel počítá s využitím výkonnější grafické karty, je dobré sáhnout po firemních čipsetech AMD 790X nebo 790FX určených pro high-endové sestavy.

Nabídka pro servery

Posledním segmentem AMD, o němž jsme se dosud nezmínili, jsou serverové procesory Quad-Core Opteron. K dispozici by v současné době měly být modely určené jak pro jedno, tak pro dvou nebo osmiprocesorové systémy zařazené do klasických skupin s označením AMD Opteron 1xx0, 2xx0 a 8xx0.

Všechny mikroprocesory AMD Phenom a Opteron třetí generace (Quad-Core) jsou vyrobené 65nm SOI výrobní technologií, další modely lze očekávat s příchodem 45nm výrobního procesu, který je plánován na druhou polovinu roku 2008. Od tohoto přechodu se očekává především možnost dosáhnout vyšších pracovních frekvencí nad 3 GHz při snížení úrovně spotřeby, mimo to je také v plánu razantní zvětšení vyrovnávací paměti třetí úrovně ze současných 2 048 kB na 6 144 kB.

CS24

Přehled nových procesorů od Intelu přineseme v blízké budoucnosti...