Hlavní navigace

Nové mikroprocesory na našem trhu (2. část) - Intel

18. 7. 2008

Sdílet

V průběhu uplynulých měsíců byly na náš trh uvedeny nové modely mikroprocesorů obou nejvýznamnějších výrobců – společností AMD i Intel. Co přinášejí zákazníkovi a jaký procesor má zvolit pro svůj počítač? O tom se dozvíte z následujícího textu. V první části jsme se zaměřili na novinky od AMD a nyní se blíže podíváme na ty od Intelu.

V průběhu uplynulých měsíců byly na náš trh uvedeny nové modely mikroprocesorů obou nejvýznamnějších výrobců – společností AMD i Intel. Co přinášejí zákazníkovi a jaký procesor má zvolit pro svůj počítač? O tom se dozvíte z následujícího textu. V první části jsme se zaměřili na novinky od AMD, nyní pak na ty od Intelu.

Společnost Intel úspěšně dokončila přechod od 65nm k 45nm výrobní technologii a tak může od konce května nabídnout ucelenou řadu výrobků postavených na tomto výrobním procesu.

Modely pro běžné počítače

V nejnižším segmentu trhu jsou k dispozici modely Intel Celeron 4x0, což jsou procesory postavené na mikroarchitektuře Intel Core, což jsou to v podstatě velmi omezené jednojádrové verze plnohodnotných modelů Core 2 Duo. Novinkou pak jsou dvoujádrové modely low-endových procesorů, jimiž Intel pronikl do nejnižšího segmentu, a oproti konkurenci tak přináší citelnou výhodu. Stále se však jedná o nejnižší řadu a výkon procesorů je vhodný pouze pro nenáročné systémy.

Další řadou v nabídce desktopových procesorů jsou modely Pentium Dual-Core. Jedná se o nižší střední třídu mikroprocesorů Intel Core vyrobených 65nm technologií s pracovní frekvencí od 1 800 MHz do 2 400 MHz. Proti plnohodnotným Core 2 Duo mají pouze 1 024 kB vyrovnávací paměti L2 cache a frekvence systémové sběrnice Front Side Bus je 800 MHz. Procesory lze doporučit do běžných kancelářských počítačů. Rodina dvoujádrových plnohodnotných mikroprocesorů Intel Core 2 Duo je ještě rozdělena na několik podkategorií. Začíná modely Core 2 Duo E4000, tedy dvoujádrovými procesory vyrobenými 65nm výrobní technologií a disponující 800 MHz systémovou sběrnicí a 2 048 kB L2 cache. Pokračuje plnohodnotnou řadou 65nm modelů E6000 vybavených 1 066 MHz a 1 333 MHz FSB a 4 096 kB vyrovnávací paměti L2 cache. K nejvyšším modelům patří Core 2 Duo E7000 a C2D E8000, což jsou procesory vyrobené novou pokročilou 45nm technologií, umožňující další snížení spotřeby mikroprocesorů při zachování vysokého výkonu.

Právě nový výrobní proces přinesl i možnost razantního zvýšení pracovní frekvence, což se projevilo především lepší frekvenční škálovatelností celé řady mikroprocesorů. Modely E7000 mají poloviční velikost vyrovnávací paměti L2 cache (3 MB) a mají sníženou pracovní frekvenci systémové sběrnice na 1 066 MHz oproti 1 333 MHz u řady E8000. Zatímco mikroprocesory vyrobené 65nm výrobní technologií jsou v dostatečném množství na trhu, nové 45nm jsou dosud hůře dostupné. Tato situace se však zanedlouho změní. Pro kancelářské počítače bychom rozhodně doporučili nové 45nm modely, neboť mají nižší spotřebu a disponují vyšší výkonem. Pořizovací cenou je zajímavý model E7200, vysokou pracovní frekvencí naopak procesor E8500.

Poslední řadou stolních mikroprocesorů Intel jsou čtyřjádrové modely Core 2 Quad. Zde je situace obdobná jako u dvoujádrových modelů – starší 65nm modely jsou postupně nahrazovány novějšími, vyrobenými 45nm výrobní technologií. Pro nákup bychom jednoznačně doporučili nové modely z řady C2Q Q9000, i když jejich dostupnost je také zatím malá. Oproti starším CPU totiž nabízejí vyšší výkon (díky zvětšení vyrovnávací paměti L2 cache a rychlejší systémové sběrnici Front Side Bus 1 333 MHz).

Nenechte si ujít:
Intel vzkazuje: Připravte se na tisíce jader

Intel snižuje ceny procesorů, AMD je pod tlakem

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Intelu i AMD se daří, jak jejich cenová válka zpomaluje

První testy revolučních čipů Intel Nehalem zveřejněny

U dvoujádrových procesorů je rozdíl mezi 1 066 MHz a 1 333 MHz víceméně zanedbatelný, kdežto u čtyřjádrových modelů (které jsou vytvořeny složením dvou dvoujádrových CPU, propojených systémovou sběrnicí a uložených na jedné destičce) je přínos rychlejší systémové sběrnice rozhodně znatelný. Špičková spotřeba těchto modelů může dosáhnout až 95 W, ale za to se jedná o výkonné mikroprocesory vhodné pro nejnáročnější úlohy a aplikace. Nejvýkonnějším procesorem Intel je Core 2 Extreme QX9650 – skutečně extrémní verze CPU s frekvencí 3 000 MHz s otevřeným násobitelem pro libovolné přetaktování. Bez větších problémů lze nastavit frekvenci mikroprocesoru přesahující 4 000 MHz. Nevýhodou CPU je spotřeba přesahující 125 W a zejména vysoká pořizovací cena (cca 18 000 Kč bez DPH).

Kam uložit mikroprocesory Intel Core 2.

Na rozdíl od konkurenční společnosti AMD disponuje Intel několika verzemi čipsetů vhodných pro vyjmenované mikroprocesory. Do podnikové sféry mířící Intel Q35 s podporou technologie vPro, pro stolní počítače jsou k dispozici čipsety G31, G33 a G35 jakožto zástupci čipových sad s integrovaným grafickým jádrem Intel GMA X3100 a GMA X3500, pro stanice vyžadující přídavnou grafickou kartu je připraven mainstreamový čipset Intel P35 a pro high-endové stroje a výkonné pracovní stanice jsou pak k dispozici dva high-endové čipsety Intel X38 a jeho nástupce podporující systémovou sběrnici FSB 1 600 MHz Intel X48. Starší modely a čipsety jiných značek nejsou de facto potřeba, neboť Intel svou nabídkou zaplňuje veškerou možnou poptávku po nejrůznějších variantách čipsetů.

Nabídka pro servery

Mezi produktovou řadu mikroprocesorů Intel patří samozřejmě také serverové procesory Intel Xeon, které jsou k dostání buď ve dvou- nebo čtyřjádrovém provedení. U serverových CPU se dbá na spotřebu ještě více než u stolních CPU, a proto v aktuální nabídce najdete pouze modely vyrobené pokročilou 45nm výrobní technologií, tedy ty, které mají nižší spotřebu. Stejně jako konkurenční AMD Opteron i Intel Xeon je nabízen ve třech kategoriích – pro jednoprocesorové, dvouprocesorové a osmiprocesorové stanice.

Všechny popisované mikroprocesory Intel disponují (stejně jako modely od AMD) 64bitovým rozšířením instrukční sady, podporují technologii Intel EIST pro snižování spotřeby procesoru během malého vytížení a jsou vybaveny ochranou proti přetečení bufferu a jiným hrozbám vlivem škodlivého software.

CS24

A jaké změny můžeme očekávat v blízké budoucnosti? Například nové modely postavené na mikroarchitektuře Nehalem, která se má objevit již koncem tohoto roku a kromě změn v architektuře jádra a navýšení výkonu má představit integrace paměťového řadiče do těla procesoru a rozšíření paměťového řadiče DDR3 ze dvoukanálového na tříkanálový.