Hlavní navigace

Nové modely HDTV Sony včetně 27“ OLED

20. 11. 2009

Sdílet

 Autor:
Sony pracuje na 27“ OLED televizi KDL-ZX s Full HD rozlišením a její novou špičkovou LCD televizí má být již brzy KDL-XBR12 s plným LED.

Sony nedávno na internetu „unikl“ její produktový plán HD televizí pro roky 2010 a 2011. Samozřejmě může jít o zcela plánovaný krok, ať už je to ale jakkoli, dává tušit, že nás od tohoto japonského výrobce čekají zajímavé modely.

Již delší dobu se oficiálně ví, že Sony pracuje na 27“ OLED televizi s Full HD rozlišením 1920x1080 bodů. Jeden z prvních prototypů byl k vidění už v roce 2008 na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Poté například dubnu Sony předvedla prototyp 21“ OLED televize s rozlišením 720p, nicméně jinak nic nového na trhu ani od Sony, ani od konkurence, takže Sony si mohla užívat pozici jediného výrobce prodávajícího televize s obrazovkou z organických diod a to malé 11“ XEL-1.

Sony 27


V poslední době jsou však stále častější dohady a předpovědi, že Sony uveden na trh novou velkou OLED televizi už příští rok a to pod označením KDL-ZX, čemuž nasvědčuje i zveřejněný produktový plán. Navíc Sony k vydání větší OLED obrazovky tlačí i konkurence, svou 15“ OLED televizi nedávno vydala i jihokorejská LG.

OLED obrazovky jsou známy bezchybnými pozorovacímu úhly, vynikajícím přirozeným kontrastem, plnými barvami a okamžitou odezvou. Jejich problémy však jsou vysoká cena a teoreticky i životnost modré barevné složky.

Sony produktový plán HDTV


Sony se však v následujících letech nehodlá spoléhat jen na OLED, i nadále bude rozvíjet LCD televize a to s klasickým trubicovým CCFL podsvícením, okrajovým LED podsvícením i plným LED s možností lokální regulace jasu pro modely nejvyšší třídy. Navrhované modely jsou:

S6100 základní s CCFL
V6100 střední třídy s CCFL
W6100 střední třídy s CCFL
Z6100 vyšší třídy s CCFL
X500 střední třídy s okrajovým LED
X650 vyšší třídy s okrajovým LED
XBR-11 vyšší třídy s plným LED
XBR-12 vyšší třídy s plným pokročilým LED
ZX nejvyšší třídy, OLED

Specifikace XBR-11 ukazují, že použitý panel by měl být UV2A, což je vylepšený LCD panel Sharp na bázi VA technologie.

CS24

Sony KDL-XBR11


foto:engadgethd.com, gizmodo.com, oled-display.net