Hlavní navigace

Nové standardy Bluetooth: Vyšší rychlost, nižší spotřeba

21. 2. 2009

Sdílet

Bezdrátová technologie Bluetooth by se již brzy mohla dočkat využití v několika nových oblastech. Sledovat by mohla například srdeční tep.

Technologie Bluetooth je dnes běžně používána jak pro synchronizaci mobilních zařízení s headsety, tak i pro bezdrátové propojení myši, klávesnice či tiskárny s počítačem. Organizace Bluetooth Special Interest Group (SIG) nyní pracuje na dvou nových standardech, které umožní rychlejší přenos dat a také snížení energetické náročnosti. Podle Mika Foleyho, výkonného ředitele Bluetooth SIG, se výrazně rozšíří portfolio aplikací, pro jejichž funkci bude možné bezdrátovou komunikaci Bluetooth použít.

Nízkoenergetická náročnost, které by se podle Foleyho mohlo dosáhnout do konce tohoto roku, umožní technologii Bluetooth použít na zařízeních, která vyžadují méně energie než mobilní telefony a osobní počítače, jako jsou třeba náramkové hodinky a monitor srdečního tepu. „Výrobci náramkových hodinek jsou z nových standardů Bluetooth velmi nadšeni. Místo hodinek totiž lidé čím dál tím více používají mobilní telefony. Nyní však bude možné využít mobilní platformu, která synchronizuje telefon s hodinkami. Takže například když vám bude někdo volat, zobrazí se jeho jméno na displeji hodinek“ popisuje novinky v bezdrátové komunikaci Foley.

Další výhodou nového standardu má být zvýšení rychlosti přenosu dat. Podle Bluetooth SIG bude možné dosáhnout rychlosti až 100 MB za vteřinu. Díky tomu by mělo být možné streamovat video přímo z digitální videokamery na televizní obrazovku či rychleji přenášet data z mobilních telefonů a fotoaparátů na pevný disk počítače. Přes novinky v oblasti energie a rychlosti však nový standart nepřinese zvýšení oblasti dosahu, která je nyní kolem sta metrů. Podle Foleyho se rozsah změní jen nepatrně a navíc to ani nemá být hlavním záměrem projektu. Technologie se má prý zaměřit především na aplikace, které budou běžet v oblasti osobního prostoru uživatele.