Hlavní navigace

Nový PowerMeter Googlu pomůže domácnostem snížit spotřebu elektřiny

11. 2. 2009

Sdílet

Google testuje software, který umožní spotřebitelům získat detailní informace o tom, jaké množství elektřiny spotřebují, což jim může pomoci ke snížení odběru elektrické energie až o 15%.

Software Google PowerMeter je integrován do platformy iGoogle, kde si uživatelé vytváří stránku dle svých představ pomocí jednoduchých webových aplikací. PowerMeter je navržen k poskytnutí podrobného pohledu na spotřebu elektřiny jednotlivými zařízeními v reálném čase.

 

Ačkoli jde pouze o prototyp, uživatelé si ho budou moci vyzkoušet bez nutnosti poskytovat jakékoli osobní informace, které by byly sdíleny mezi jejich aplikací a Googlem. Dle slov Googlu budou data o spotřebě elektřiny bezpečně uschována a uživatelé budou moci kdykoli zastavit získávání informací PowerMetrem.

 

PowerMeter Googlu získává data z tzv. „chytrých měřičů“ a z jiných zařízeních sledujících spotřebu elektřiny. Dosud se ve světě takových chytrých měřičů používá na 40 miliónů a jejich počet by měl rychle narůstat.

 

CS24

Google takto získaná data o spotřebě domácnosti promítne do přehledného grafu. Ten může ukázat například spotřebu elektřiny v daný den v poměru se dnem předešlým či poskytnou pohled na celkový vývoj spotřeby v různě dlouhém období.