Hlavní navigace

Nový satelit pro Astru

16. 7. 2008

Sdílet

SES ASTRA oznámila, že zadala výrobu nového satelitu s označením ASTRA 1N evropskému výrobci satelitů, společnosti Astrium. Satelit má být vypuštěn v roce 2011 a bude umístěn na primární orbitální pozici ASTRY 19,2° východní délky.

CS24

Bude sloužit hlavně trhům v Německu, Francii a Španělsku a zajistí zákazníkům nepřetržitý provoz a zálohování satelitní kapacity na této klíčové pozici. ASTRA 1N bude mít 55 transpondérů pokrývajících celou Evropu a bude pracovat ve frekvenčním pásmu Ku. Předpokládaná životnost satelitu je 15 let.

Satelit ASTRA 1N bude zkonstruován na platformě Eurostar E3000, nejmodernější verzi série Eurostar vyvinuté společností Astrium, která prokázala vysokou spolehlivost při komerčním nasazení. V současnosti pracuje na orbitu 11 satelitů Eurostar E3000 a bylo již objednáno 13 dalších. Po ASTRA 2B, 1M a 3B je ASTRA 1N čtvrtým satelitem ASTRA, který bude vyroben společností Astrium.

SES ASTRA nyní provozuje na 19,2° východní délky pět satelitů (ASTRA 1F, 1G, 1H, 1KR a 1L), pracujících na 120 frekvencích v pásmu Ku, které jsou k dispozici na této orbitální pozici. ASTRA 1KR a ASTRA 1L byly vypuštěny v předchozích dvou letech, vyslání ASTRA 1M je plánováno na čtvrté čtvrtletí tohoto roku. Po zprovoznění satelitu ASTRA 1N bude SES ASTRA pokračovat ve využívání všech 120 frekvencí a transpondérů na 19,2° východní délky na čtyřech satelitech (ASTRA 1KR, 1L, 1M, 1N) s možností vzájemného zálohování přenosové kapacity. ASTRA 1N nahradí nejprve satelit ASTRA 1G, který tak bude dostupný pro použití na jiných orbitálních pozicích v rámci celé flotily.

„Pořízení ASTRA 1N představuje další významný krok v naší strategii trvalého investování do klíčových prostředků našeho podnikání, který posiluje vysoký výkon a efektivitu naší satelitní flotily,“ řekl Ferdinand Kayser, prezident a výkonný ředitel SES ASTRA. „Se satelitem ASTRA 1N dokončíme náš program komplexní výměny na naší primární orbitální pozici na 19,2° východní délky a plně renovujeme naši flotilu v tomto místě, čímž udržíme velmi vysokou úroveň služeb zákazníkům po další desetiletí. Umožní nám to také pokračovat v pokrývání silné poptávky po digitálních a HD (High Definition) přenosech a zajistí nám to významný růstový potenciál pro klíčové evropské trhy.“

„Jsme rádi, že jsme si vybrali osvědčeného výrobce, společnost Astrium, a těšíme se na spolupráci na tomto projektu s jejich skvělými technickými týmy,“ řekl Martin Halliwell, prezident SES ENGINEERING, který dohlíží na proces dodávky satelitu pro SES.

„Velmi nás těší, že SES, dlouholetý zákazník společnosti Astrium, svojí nejnovější objednávkou znovu potvrdil svoji důvěru v naši sérii Eurostar E3000,“ řekl Evert Dudok, CEO Astrium Satellites. „Sdílíme společný názor na technickou preciznost a očekáváme další pokračování velmi úspěšné spolupráce mezi našimi týmy, které nyní připravují vypuštění satelitu ASTRA 1M na konec tohoto roku a zajišťují výrobu satelitu ASTRA 3B.“

- - Alexandr Radecký